Home VestiIT i nauka Sada se i pisci bune protiv četbotova

Sada se i pisci bune protiv četbotova

by bifadmin

Preko 8.500 pisaca i pesnika potpisalo je otvoreno pismo kojim se traži da četbotovi prestanu da koriste njihova dela bez dozvole i bez plaćanja.

Kada joj postavite neko pitanje veštačka inteligencija na kojoj su bazirani četbotovi kao što su ChatGPT, Bard i LlaMa, za veoma kratko vreme može da vam ponudi odgovor pretražujući sve sadržaje na internetu koji su relevantni za taj odgovor.

Pisci i izdavači tvrde da se među tim sadržajima nalaze i različita izdanja čija upotreba bi trebalo da se plaća. Ali, umesto da korisnik plati i pročita određenu literaturu, četbotovi mu je jednostavno prepričavaju.

Osim zbog ovoga, pisci se žale i zato što su četbotovi, trenirani na njihovom radu, počeli da pišu knjige i priče “veoma lošeg kvaliteta”, što predstavlja nelojalnu konkurenciju. Poznat je i slučaj da su četbotovi za medije izmišljali čitave intervjue sa osobama sa kojima nikada nisu razgovarali, ako se to tako može nazvati.

Zato se u otvorenom pismu traži da četbotovi ubuduće traže dozvole za prenošenje literalnih dela i da kompanije koje stoje iza njih plate korišćenje ovih sadržaja.

Izvor: TechCrunch

Foto: Steve Johnson, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar