Home VestiEkonomija Eutanazirano 31.400 svinja, uskoro odjava zaraze u još osam mesta

Eutanazirano 31.400 svinja, uskoro odjava zaraze u još osam mesta

by bifadmin

U Srbiji je do sada zbog afričke kuge svinja eutanazirano 31.400 svinja, izjavila je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i dodala da to i nije veliki broj budući da u zemlji ima oko dva i po miliona ovih životinja.

„Stanje je takvo da je zaraza afričkom kugom, otkada se ona pojavila, proglašena u 45 jedinica lokalne samouprave, u 10 jedinica je već odjavljena, a u osam će to biti urađeno u narednih pet dana“, rekla je Tanaskovićeva.

Međutim, prema njenim rečima, paralelno se pojavljuju nova žarišta i sada se naročito prati situacija u pojasu uz reke Savu i Drinu.

Ministarka je navela da se situacija stalno menja i traži novu aktivnost, pa se posle zaustavljanja nelegalnog transporta, sada kao nužno pokazalo delovanje ekološke inspekcije, kako bi se zaštitila životna sredina, jer se uginule svinje bacaju u reke i zakopavaju u zemlju.

Prema njenim rečima nije moguće da se meso bolesnih svinja nađe u mesarama i restoranima, pošto nijedna životinja ne može dospeti u klanicu, a da prethodno nije kontrolisana.

Izvor: RTV, Tanjug

Foto: Phoenix Han, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar