Home VestiEkonomija Trgovci odgovaraju na kritiku guvernerke NBS: Naš profit nije visok kao što se misli

Trgovci odgovaraju na kritiku guvernerke NBS: Naš profit nije visok kao što se misli

by bifadmin

Posle medijskih objava da je do rasta inflacije u Srbiji dovelo i podizanje trgovačkih marži, trgovci su saopštili da njima marže ne donose veliki profit, bar ne onoliki koliki se tvrdi da donose.

Da podsetimo, guvernerka Narodne banke Srbije je izjavila da je trgovačka marža ove godine bila za 36 odsto veća nego u 2019. i da su zbog nje troškovi života za stanovništvo veći, kao i profit trgovaca.

Međutim, grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije objavila je da je prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u našoj zemlji, koja iznosi oko 2,8 odsto, višestruko niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, kao i u odnosu na rast operativnih troškova njihovog poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi.

„Ulažemo velike napore i međusobno se takmičimo da potrošačima ponudimo najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama. Uz to, redovno izmirujemo obaveze prema državi i podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos“, dodaje se u saopštenju te grupacije.

Izvor: PKS

Foto: Tumisu, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar