Home VestiEkonomija SZO je procenila da kutija cigareta treba da košta 23 evra

SZO je procenila da kutija cigareta treba da košta 23 evra

by bifadmin

Trećina svih medicinskih troškova prouzrokovana je pušenjem, smatra SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra kako bi cigarete trebalo da poskupe. U Nemačkoj kutija cigareta kpšta između sedam i deset evra, ali bi, smatra SZO, trebalo da košta najmanje 23 evra.

Kutija cigareta u Nemačkoj trenutno košta između sedam i deset evra, u zavisnosti od veličine. Premalo, smatra šef odeljenja za promociju zdravlja Svetske zdravstvene organizacije dr. Rudiger Kreh.
Kad se uzmu u obzir troškovi lečenja zbog narušenog zdravlja koje prouzrokuje pušenje, SZO je procijenila kako bi kutija cigareta trebalo da košta 23 evra.

Pod troškove pušenja SZO podrazumeva troškove lečenja zbog pušenja, troškove lekova, troškove poseta doktorima, rehabilitacije, ali i troškove koji proizlaze zbog gubitka posla, a napomenuli su i kako pušenje košta nemačku državu 82 milijarde evra.

– Trećina svih medicinskih troškova prouzrokovana je pušenjem. Ostale zemlje su veliki korak ispred nas! Na primer, Irska, gde cigarete sada koštaju 15,60 evra. Zapanjujuće je da posebno Nemačka ne napreduje dobro u području kontrole duvana – smatra Kreh.

Izvor: Telegraf Biznis

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar