Home VestiIT i nauka Zašto NVIDIA posluje tako dobro?

Zašto NVIDIA posluje tako dobro?

by bifadmin

Najveći američki dizajner čipova, NVIDIA, ponovo je objavio pozitivne rezultate poslovanja, što je dodatno ohrabrilo investitore koji ulažu u veštačku inteligenciju.

Naime, poslovni prihod ove kompanije u fiskalnom drugom tromesečju skočio je 101,6 odsto na 13,51 milijardu dolara, što je bilo znatno više od očekivanja. Taj rast je predvodio najprofitabilniji deo ove firme – biznis sa Data centrima.

Za ovaj uspeh američka tehnološka kompanija može da zahvali pravovremenom ulaganju u generativnu veštačku inteligenciju. Kako piše brokerska kuća Momentum, njeni čipovi A100 i H100 su trenutno jedina rešenja za funkcionisanje aplikacija kao što su čet botovi tipa ChatGPT i drugih usluga koje na jednostavne upite odgovaraju konverzacijski ili u slikama. Pomenute čipove će uskoro koristiti i mnoštvo data centara, koji su jedna od najperspektivnijih niša za tu kompaniju.

NVIDIA je dobar pokazatelj koliko je važno uočiti, pa čak i predvideti promene u tehnološkom sektoru, i adekvatno reagovati na njih. Prema portalu TechCrunch, nekada joj je najveće prihode donosio sektor koji se bavio igricama, a sada je njegovu slavu preuzela veštačka inteligencija. Istina, poslovanje ove kompanije je poraslo i u sektoru koji se bavi igricama, i to za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je sektor za data centre porastao čak za 171 procenat. I čini se da taj rast neće u skorije vreme usporavati.

Izvor: Momentum, TechCrunch

Foto: Mizter_X94, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar