Home VestiEkonomija Nestašica kakaa drastično podigla njegovu cenu, što znači da će poskupeti i čokolada

Nestašica kakaa drastično podigla njegovu cenu, što znači da će poskupeti i čokolada

by bifadmin

Kakao je na tržištu dostigao najveću cenu u poslednjih 45 godina zbog smanjenja proizvodnje ove biljke.

Usled velikih vremenskih nepogoda na zapadu Afrike se pojavila biljna bolest koja preti da desetkuje rod kakaovca, biljke od koje se pravi sirovina za proizvodnju čokolade. Ona bi mogla drastično da umanji ovogodišnji rod kakaa ali i da dovede do pada njegovog kvaliteta. Tako će ovo postati treća uzastopna godina smanjenja proizvodnje kakaa.

Istovremeno, u tom regionu pojavila se još jedna štetočina, koja je napala plantaže kakaovca u Obali slonovače, najvećem proizvođaču kakaa na svetu. Prema najnovijim podacima, oko 20 odsto useva pogođeno je ovom zarazom. Očekuje se da će proizvodnja te zemlje u ovoj sezoni biti 1,8 miliona metričkih tona, što je osetno niže od prosečne godišnje proizvodnje Obale slonovače koja iznosi 2,25 miliona tona.

Drugi najveći proizvođač kakaa, Gana, u 2023/24 godini proizvešće za 24 odsto manje kakaa od zacrtanog cilja – 850.000 tona. Drugim rečima, ta zemlja će tržištu moći da ponudi samo 650.000 tona osnovne sirovine za proizvodnju čokolade.

Sve ovo naravno dovodi i do rasta cene, koji se već može uočiti na primeru Gane. Ona je podigla otkupne cene kakaa za više od 63 odsto. Tona kakaa će sada u ovoj zemlji koštati 1.837 dolara dok je prošle godine koštala 1.118 dolara. To je najveća cena za kakaao koja je poljoprivrednicima u Africi plaćana u poslednjih 50 godina.

Posledično, i fjučersi na kakao na svetskom tržištu porasli su najviše u poslednjih 45 godina, na 3.900 dolara po toni.

Zbog svega navedenog očekuje se nastavak rasta cena čokolade.

Foto: Kaffee Meister, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar