Home VestiPolitika i društvo Osobe koje su uhapšene zbog pronevere u EPS-u puštene su iz zatvora “u tišini”

Osobe koje su uhapšene zbog pronevere u EPS-u puštene su iz zatvora “u tišini”

by bifadmin

Šest osoba koje su početkom godine uhapšene zbog zloupotreba i milionske pronevere u EPS-u sada su na slobodi a optužnica protiv njih nije podignuta, objavila je sinoć u “Utisku nedelje” tužiteljka beogradskog Višeg tužilaštva (VJT) Bojana Savović, koja je prethodno naredila ovo hapšenje.

Osobe koje su po njenom nalogu uhapšene prema njenim rečima su “u međuvremenu puštene iz prtvora, tiho i nečujno, iako su uhapšene pompezno. Optužnica još uvek nije podignuta, isteklo je šest meseci i oni su pušteni. Nekako je sve to očekivano, ali ako ste ih hapsili uz fanfare, onda objavite i tu informaciju. Ta vest je objavljena u medijima, ali vrlo stidljivo”.

Da podsetimo, ovih šest osoba terete se da su naplaćujući fiktivne radove u Termoelektrani Kostolac oštetili EPS za sedam i po miliona dolara. Dve tužiteljke koje su godinu dana radile na tom predmetu skinute su sa ovog slučaja i premeštene u druga odeljenja. Bojana Savović tvrdi da je tada poverenik za samostalnost, koji je zadužen da štiti samostalnost tužilaca, njen slučaj prosledio “nekom etičkom odboru tužilaca. Disciplinski tužilac je prikupljao neke izjave od kolega koje su bliske višem tužiocu Nenadu Stefanoviću, a mi nismo bili upoznati sa sadržajem izjava i nismo mogli da se izjasnimo na te izjave. I on je u principu zaključio da je taj premeštaj bio moja želja, iako je ja nikada nisam izrazila”.

Drugim rečima, osobe koje se terete da su proneverile javni novac su na slobodi, a tužiteljke koje su prikupljale dokaze o ovoj proneveri su kažnjene premeštajem na drugo radno mesto.

Foto: despoticlick, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar