Home VestiEkonomija Računovođe traže otklanjanje sistemskih grešaka u Nacrtu o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju

Računovođe traže otklanjanje sistemskih grešaka u Nacrtu o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju

by bifadmin

Računovodstvena komora Srbije poslala je ponovo predlog Ministarstvu finansija da otkloni sistemske greške u novom Nacrtu o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju.

Komora je upozorila da bi, ako se one ne otklone, posledice mogle biti usporavanje privrednih aktivnosti i smanjenje naplate javnog prihoda – prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV-a).

„Ovakvim pristupom u ovoj reformi ruše se računovodstvena načela prema Zakonu o računovodstvu i računovodstvene evidencije u glavnoj knjizi, kao i PDV evidencije, propisane Zakonom o PDV i pravilnikom. Tako se ostavlja prostor za prekršaje u koje se uvode i zakonski zastupnici i računovođe“, saopštila je Računovodstvena komora.

Reforma nas vodi unazad

Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije ocenjuje da novi predlog Nacrta o izmenama Zakona o elektronskom fakturisanju, kroz tri ključne odredbe, vodi ka daljoj pravnoj nesigurnosti zbog neusklađenih određenih odredbi i opet povećava ručne evidencije PDV u pojedinačnoj evidencijama na Sistemu elektronskih faktura (SEF-u).

U najavljenim izmenama zakona, povećava se broj pojedinačnih „uglavnom ručnih“ evidencija o PDV-u (kako kod elektronskog evidentiranja prethodnog PDV-a obračunatog odnosno plaćenog na uvoz dobara, tako i kod drugih odredbi), jedna je od primedbi Računovodstvene komore.

Uvodi se rok od 10 dana za prijavu PDV-a za prethodni poreski period, suprotno svim pravilima za PDV evidencije, kažu računovođe.

„Urušene su odredbe krovnog Zakona o računovodstvu, koje se odnose na rokove izdavanja i knjiženja računovodstvenih promena, ali i za hronologiju unosa tih promena. Umesto unapređenja, ovom reformom se ide unazad u poslovnom ambijentu i pravnoj (ne) sigurnosti“, navodi se u saopštenju Računovodstvene komore.

Srpske PDV evidencije najsloženije u Evropi

Umesto ubrzanja u poslovanju dešava se suprotno, usporavaju tokovi novca, navode računovođe.

„Nova izmena zakona potvrđuje, da SEF neće biti povezan ni sa bazom carine kao što je najavljeno od strane predstavnika Ministarstva finansija. Takođe, nije povezana baza podataka SEF ni sa SUR (sistemom ulaznih fiskalnih računa) kod Poreske uprave, što već dodatno komplikuje ceo postupak evidencija i što smo zahtevali od Ministarstva finansija“, navodi se u saopštenju.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o e-fakturisanju koji je objavilo Ministarstvo finansija pre nekoliko dana dodatno komplikuje već nejasni postojeći zakon o e-fakturama, rekao je za Novu ekonomiju Darko Majstorović, direktor firme Control1 koja se bavi poreskim kontrolama.

Jedini izlaz iz ove situacije je, kako navode računovođe, da se otklone sistemske greške, SEF stavi u funkciju Posebnog informacionog sistema u Poreskoj upravi, unapredi regulatorni okvir i PDV evidencija. Takođe u skladu sa tim izmenama, potrebno je ukinuti obrazac za pregled obračuna PDV – Obrazac POPDV jer su PDV evidencije u Srbiji najsloženije u odnosu na sve zemlje EU i u okruženju.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: fly-d, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar