Home VestiZabava Gastro-preduzetnice u Beogradu predstavljaju latinoameričku kuhinju

Gastro-preduzetnice u Beogradu predstavljaju latinoameričku kuhinju

by bifadmin

U Srbiji živi i radi veliki broj ljudi sa prostora Latinske Amerike. Deo njih poseduje ovde i svoje biznise, među kojima su i ugostiteljski. Ovih dana možete se sa njima upoznati na Festivalu latinoameričke kulture „Dorćol Latinée“ koji organizuje „Instituto de barrio“ udruženja Daljinomer.

Festival će biti održan u prostoru Dorćol Platz od 29. septembra do 1. oktobra 2023. godine, i ulaz će biti besplatan. Posetioci će imati priliku da probaju autentičnu meksičku, argentinsku i venecuelansku hranu.
„Dorćol Latinée” se održava u sklopu „All Girls Street Art Festivalа“ koji ima za cilj da predstavi žensko preduzetništvo, saradnju, solidarnost i kreativnost unutar sveta ulične umetnosti.

Šta sve možete probati na festivalu?

Na pomenutom festivalu latinoameričke kulture posetioci će se možda prvi put susresti sa tradicionalnim latinoameričkim jelima.

Argentinska kuhinja je spoj mnogih kultura koje čine savremeno argentinsko društvo. Uticaji domorodačkog stanovništva, španskih osvajača, nasilno dovedenih robova iz Afrike, kao i kasniji uticaj novih kolonista iz Španije i Italije ostavili su trag na lokalnim trpezama. Argentina je poznata po tome što ne postoji svetkovina, praznik, proslava ili obično druženje koje ne uračunava hranu kao bitan sastojak. U ovoj državi se u proseku pojede 100 kilograma govedine po glavi stanovnika godišnje. Zemlja gaučosa i vina biće predstavljena tradicionalnom salsom čimičuri (Chimichurri) i punjenim pecivom – empenada.

Meksička kuhinja, čini se, najpoznatija je među latinoameričkim kuhinjama i 2010. godine UNESCO ju je zaštitio kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva. Odlikuje je tradicionalni način uzgoja i obrade namirnica kroz uticaj kuhinja i začina svih naroda koji su se zadesili u Meksiku kroz vekove, od lokalnog stanovništva, do konkvistadora i na kraju bliskoistočnih migranata. Kuhinja Meksika biće predstavljena kroz tradicionalni tacos carnitas uz obilje salsa roja kroz koju će posetioce provesti preduzetnica i kuvarica Norma H. Romero iz Meksiko Sitija.

Norma Romero

Venecuelansku kuhinju će predstaviti poznata venecuelanska glumica Mišel Taurel (Michelle Taurel) koja živi i radi u Beogradu. Ova kuhinja je, takođe, spoj ukusa i tradicija mnogih kultura, ali na sebi svojstven način. Posetioci Festivala latinoameričke kulture uživaće u tradicionalnom venecuelanskom zalogaju, arepa.

Michelle Taurel

Prijatelji ovogodišnjeg Festivala latinoameričke kultiure su tekila Mexicat, meksički restoran La Chona, prodavnica meksičkih proizvoda Centli, a medijski sponzor festivala je najveći portal o turizmu i putovanjima u Srbiji, Daljine.rs.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar