Home VestiEkonomija Zbog pada zaliha nafte, njena cela opet porasla

Zbog pada zaliha nafte, njena cela opet porasla

by bifadmin

Cene nafte su se popele na najveći nivo u poslednjih godinu dana što za nas znači da će verovatno biti novih poskupljenja goriva.

Tokom trgovanja na azijskim tržištima vrednost nafte je dostigla najviši nivo u poslednjih 12 meseci. Na poslednji rast njene cene prevashodno su uticale vesti o veoma niskom nivou rezervi pomenutog energenta u ključnim skladištima. Naime, u Kušingu u Oklahomi rezerve sirove nafte ove nedelje smanjene su na 22 miliona barela što se smatra operativnim minimumom. U pitanju je smanjenje broja barela za 943.000 u odnosu na prošlu nedelju. Stručnjaci kažu da ukoliko se ovo smanjenje nastavi, distributeri nafte će imati problem da zadovolje potrebe potrošača u narednim nedeljama.

A izgledno je da će se nastaviti jer su se članice OPEK-a plus dogovorile da do kraja godine produže svoju politiku smanjenja proizvodnje za milion barela na dnevnom nivou. I Rusija je odlučila da nastavi da izvozi 300.000 barela dnevno manje nego što je izvozila.

Sve to zajedno uticalo je na rast cene nafte na finansijskim tržištima. Fjučersi na teksašku naftu dostigli su 95,03 dolara po barelu, što je najviša cena od avgusta 2022. Brent nafta poskupela je za jedan odsto na 97,56 dolara po barelu.

Izvor: CNBC

Foto: Zbynek Burival, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar