Home VestiEkonomija U prvih 100 firmi po poslovnom prihodu čak 98 su veliki sistemi

U prvih 100 firmi po poslovnom prihodu čak 98 su veliki sistemi

by bifadmin

Agencija za privredne registre (APR) je objavila izveštaj „STO NAJ… privrednih društava u 2022. godini”, sa listama na kojima je rangirano prvih sto privrednih društava prema poslovnim prihodima, neto dobitku, poslovnoj imovini i kapitalu, neto gubitku i ukupnom gubitku.

Iako je privredni ambijent bio pod snažnim uticajem političkih i ekonomskih tenzija, praćenih krizom u snabdevanju energentima i ubrzanom inflacijom, nastavljen je trend rasta domaće ekonomije uz uvećanje profitabilnosti, čemu je značajno doprinelo sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima i sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom.

Sto privrednih društava sa najvećim poslovnim prihodima je u 2022. godini ostvarilo 29,9% poslovnih prihoda celokupne privrede. Ona su u osnovnim finansijskim performansama prosečno učestvovala sa 28,5%, dok su zapošljavala 15,0% ukupnog broja radnika u privredi. Na ovoj listi dominantni su veliki sistemi (98) koji su realizovali 98,6% poslovnih prihoda društava sa liste. Od posmatranih sto društava većina je bonitetno sposobna (62), s tim da ih 35 ima veoma dobar bonitet. Najveći broj privrednih društava sa liste (88) bio je je među sto vodećih prema poslovnim prihodima i u 2021. godini.

Sto privrednih društava sa najvećim neto dobitkom u posmatranom periodu beleži 42,9% neto dobitka privrede, pri čemu u glavnim finansijskim performansama učestvuju u proseku sa 21,2%, a angažovala su 8,4% ukupnog broja radnika. Sa aspekta veličine, najbrojnija su velika društva (85), sa neto dobitkom od 491.681 milion dinara uvećanim za 78,0% na godišnjem nivou. Pored toga, jedno malo i pet mikro društava zabeležilo je višestruki rast neto dobitka, dok je devet društava srednje veličine iskazalo za 16,8% niži neto dobitak.

Od sto najprofitabilnijih društava njih 59 je bonitetno sposobno, od kojih 46 ima veoma dobar bonitet. Nešto manje od dve trećine društava (64) bilo je na toj listi i u prethodnoj godini. Od 108.856 društava, čiji su podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2022. godinu analizirani sa aspekta uspešnosti poslovanja, finansijskih kapaciteta i gubitaka, na APR listama STO NAJ… rangirano je ukupno 377 privrednih društava, sa najvećim uticajem na osnovne finansijske performanse privrede u protekloj godini.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar