Home VestiIT i nauka Bivši Tviter sada vredi upola manje od cene po kojoj ju je Mask kupio

Bivši Tviter sada vredi upola manje od cene po kojoj ju je Mask kupio

by bifadmin

Iako je bio cilj da počne da zarađuje, društvena mreža X sada vredi više nego duplo manje od cene po kojoj ju je Ilon Mask kupio.

Da podsetimo, američki milijarder je za nju izdvojio čak 44 milijarde dolara, zatim je pokušao da joj promeni identitet, uključujući i promenu imena, da je monetizuje uvodeći verifikaciju koja se plaća, ali i da optimizuje troškove poslovanja otpuštajući zaposlene.

Novi potez Maska je ponuda kompenzacije zaposlenima za njihov vlasnički kapital po ceni od 45 dolara po akciji. Računajući tržišnu vrednost kompanije po toj vrednosti akcije, ona sada iznosi 19 milijardi dolara, piše Fortune na osnovu uvida u plan kompenzacije za radnike.

To znači da je vrednost akcije X-a pala za 56 odsto otkako je Mask preuzeo ovu platformu pre godinu dana, a samim tim i vrednost kompanije. Ova društvena mreža je inače od promene vlasnika zabeležila i značajan pad u posetama. Pored toga, novi vlasnik je i sam objavio u julu da su marketinški prihodi pali za 50 odsto.

Ipak, poslednju tržišnu valuaciju X-a treba uzeti sa oprezom jer postoji mogućnost da je namerno oborena vrednost njegovih akcija, sa nekim specifičnim ciljem.

Izvor: Kvarc

Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar