Home VestiEkonomija MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Kine

MMF povećao prognozu ekonomskog rasta Kine

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond podigao je prognozu rasta kineske ekonomije na 5,4 odsto za 2023. godinu. Prethodno se prognoziralo da će taj rast iznositi oko pet procenata.

Na povećanje prognoze rasta uticali su bolji rezultati kineske privrede u trećem kvartalu ali i najava reforme ekonomske politike. Ipak, ne očekuje se da će Kina takve rezultate beležiti i u narednoj godini pa je prognoza za 2024. ipak rast od 4,6 odsto, ponajviše zbog problema sa tržištem nekretnina.

Da podsetimo, sektor nekretnina i srodni sektori, koji su izuzetno zaduženi, čine četvrtinu kineske ekonomije. Neki analitičari tvrde da je potrebno njihov udeo svesti na 10 odsto kako bi se obezbedila održivost ekonomije.

Zvanični Peking je još 2020. počeo da se bavi njihovim poslovanjem kako bi uticao na ublažavanje prezaduženosti građevinskih i drugih kompanija koje se bave nekretninama. Međutim, nedavno je morao da popusti neke od tih svojih mera.

Kineske vlasti sve ovo rade kako bi obezbedile ekonomski rast na zdravijim osnovama. To podrazumeva manju zaduženost privrede, ali i investiranje u “zelenu ekonomiju”, kao i zaokret sa rasta podstaknutog investicijama na rast podstaknut tražnjom.

Izvor: CNBC

Foto: tillahrens, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar