Home VestiEkonomija Zahtev za upis u katastar se od sada podnosi preko advokata ili geodetskih organizacija

Zahtev za upis u katastar se od sada podnosi preko advokata ili geodetskih organizacija

by bifadmin

Upis u katastar će ubuduće biti moguć isključivo digitalnim putem uz pomoć advokata i geodetskih organizacija, što će poskupeti ovaj postupak imajući u vidu da je advokatska tarifa za njega 24.750 dinara.  

Zamenik direktora RGZ-a Darko Vučetić rekao je za Euronews Srbija da je novim zakonskim rešenjem država građanima omogućila da preko profesionalnih korisnika, odnosno preko advokata ili geodetskih organizacija, podnesu zahtev za upis u katastar, što će ubrzati i olakšati čitav proces, samo je zaboravio da kaže da će ga i poskupeti za zaradu posrednika. Prema aktuelnim advokatskim tarifama ova usluga košta 24.750 dinara.

Međutim, kako kaže advokat sa kojim je B&F razgovarao, klijenti uvek mogu da naprave dogovor sa advokatom kako bi ih upis u katastar manje koštao jer advokati imaju mogućnost umanjivanja cene svojih usluga do 50 odsto. Prema njegovim rečima, advokat je u ovom slučaju dužan da pregleda i prikupi sve papire koje podnosi prilikom upisa u katastar, te da stavi svoj elektronski potpis na ove „papire“, čime na neki način garantuje da su oni ispravni. Dodaje i da više neće biti potrebe ni za overom kopija dokumenata kod javnog beležnika.

Kako će izgledati proces upisa?

Vučetić objašnjava da građani kada prikupe dokumentaciju za uknjižavanje stana najpre treba da se jave posredniku, odnosno profesionalnom korisniku, koji ima ugovor sa Republičkim geodetskim zavodom, nakon čega mu predaju prikupljenu dokumentaciju.

Nakon što stručnjak pregleda papire, određuje da li korisnik ima svu neophodnu dokumentaciju, navodi Vučetić, i dodaje da ukoliko korisnik nema sve neophodne elemente za upis, profesionalno lice će mu pomoći da prikupi ostalu dokumentaciju ili pruži savet kako na najjednostavniji način da reši problem.

Kada uz pomoć profesionalnog lica korisnik prikupi svu dokumentaciju, posrednik skenira, digitalno potpisuje, zatim šalje katastru na upis, objašnjava on.

Izvor: Euronews, B&F

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar