Home VestiIT i nauka Web Summit u sjeni politike

Web Summit u sjeni politike

by bifadmin

Ovogodišnji Web Summit u Lisabonu, najveća svjetska tehnološka konferencija, ove godine održava se u sjeni politike i uz odsustvo najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, kao što su Google, Amazon, Facebook, izveštava dopisnik Biznis i finansija.

-Ove godine imamo 70.000 učesnika iz čitavog svijeta, kao i 2.600 startup kompanija, najavila je na ceremoniji otvaranja u ponedeljak naveče Katherine Maher, nova direktorica Web Summita, koja je na ovu funkciju postavljena prije dvadesetak dana i koja je prije toga bila direktorica Wikimedia.

Iznenadna smjena na vrhu uslijedila je nakon što je osnivač i CEO Web Summita, Paddy Cosgrave, zbog posta na twitteru kojim je izrazio podršku Palestincima u Gazi, bio prinuđen da podnese ostavku.
Inicijalno Cosgrave je insistirao da se radi o njegovom ličnom stavu, ali nakon što su se Google, Amazon, Facebook, tradicionalni partneri Web Summita, demonstrativno se povukli i Cosgrave je podnio ostavku.

Istovremeno i Portugal potresa politička kriza pošto je premijer Antonio Costa podnio ostavku nakon što su uhapšeni njegov šef kabineta i savjetnik zbog sumnje na korupciju a tužilaštvo potvrdilo da je i sam premijer predmet istrage.
Tako da nije preveliko iznenađenje da umjesto uobičajene prakse da Web Summit otvara premijer Portugala a zatvara portugalski predsjednik, sinoć je na otvaranju, umjesto premijera, Vladu Portugala predstavljao ministar ekonomije, Antonio Costa Silva.

Iznenada je i sam portugalski predsjednik, Marcelo Rebelo Souza, koji je ranijih godina uživao da se pojavljuje na sceni Web Sammita u maniru rok zvijezde, zagrljen sa Paddy Cosgraveom, izgleda odlučio da preskoči ovogodišnji samit , pošto se na programu Web Summita on više ne pominje kao glavni gost na završnoj ceremoniji.

Prevruć krompir

Po svemu sudeći, Web Summit je iznenada, barem za lokalne političare i globalne kompanije postao prevruć krompir koji je za sada najbolje izbjegavati.

Kada političari počnu odustajati od pojavljivanja pred publikom od nekoliko desetina hiljada ljudi i masom domaćih i stranih medija, to je onda loš znak za organizatore takvog skupa i dovodi u pitanje njihov dugoročni opstanak.
U međuvremenu, čini se da će jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Web Summita biti pitanje vještačke inteligencije, oličene u ChatGPT, pri čemu su mišljenja podijeljena.

Za jedne, poput portugalske investitorice Cristine Fonseca, vještačka inteligencija je u cjelini pozitivna stvar, te da će u narednih desetak godina, po njenom mišljenju, „svaki software sadržavati i dio vještačke inteligencije“.
Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, je malo skeptičniji, upozoravajući da je ChatGPT, zbog tendencije da „halucinira“, odnosno da jednostavno laže i izmišlja odgovore, „još ima da prevali dug put da bio postao pouzdan izvor podataka“, piše Dražen Simić, bif.rs.

 

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar