Home VestiPolitika i društvo Kako razlikovati prskan beli luk iz masovne proizvodnje i stvarno zdrav?

Kako razlikovati prskan beli luk iz masovne proizvodnje i stvarno zdrav?

by bifadmin

Beli luk spada u jednu od najzdravijih namirnica, naravno, ako je reč o pravom, a ne onom koji je uzgajan na neprirodan način uz dodavanje različitih vrsta pesticida.

A kako masovna proizvodnja i potrošnja imaju za cilj isključivo profit, a ne zadovoljenje osnovnih ljudskih potreba, sve je više hrane koja je uzgajana na način koji je čini manje zdravom. Zato mi potrošači, piše Politika, moramo pri kupovini obratiti pažnju šta uzimamo ali i znati razliku između prirodno uzgajanih namirnica i onih koje bi nam mogle naneti štetu.

Kod belog luka na primer treba da znamo da ova namirnica ako je prava ima koren na donjoj strani dok kod lažnog on ne postoji. Peteljka na glavi je sastavni deo pravog belog luka.

Ukoliko stoji duže vreme, beli luk može pustiti zelene izdanke dok se kod lažnog to neće desiti jer je tretiran hemikalijama.

Prirodni luk je nesimetričnog oblika za razliku od lažnog koji gotovo da ima savršen oblik. Ukus pravog belog luka je aromatičan i prirodno ljutkast dok je kod lažnog intenzivan, metalan, a često i gorak.

Pravi beli luk se teže ljušti i njegova kora se lepi dok se kod lažnog kora skida bez većih poteškoća.

Izvor: Politika

Foto: manfredrichter, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar