Gotovo da nema onih koji ne vole banane. Međutim, da li je bolje pojesti zreliju ili manje zrelu bananu?
Što ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitaminom, sadrži kalijum i antioksidanse, ali se i mnogo lakše vari, prenosi Klix.ba.
Banane koje su manje zrele odnosno imaju zelenkastiju boju bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro deluju na zdravlje creva. One sadrže manje šećera od vrlo zrelih banana i više skroba. Upravo je skrob odgovoran za duži osećaj sitosti.
Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže 80 do 90% ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane.
Bez obzira da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan su izvor kalijuma i drugih hranjivih materija.
Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay