Home VestiEkonomija Kakao obara višedecenijske cenovne rekorde, čokolada će još poskupljivati

Kakao obara višedecenijske cenovne rekorde, čokolada će još poskupljivati

by bifadmin

Čokoladni proizvodi će uskoro dodatno poskupeti i to ne zbog inflacije već zato što je cena kakaa dostigla najviši nivo u 47 godina.

Na Njujorškoj robnoj berzi juče su fjučersi na ovu robu vredeli 8.493 dolara po metričkoj toni. Kada se dosadašnja poskupljenja stave na papir, ispostavlja se da je samo u prva dva meseca 2024. cena kakaa porasla za 75 odsto. Sada je duplirana u odnosu na prošlu godinu, a oborila je i rekord iz 1977. godine.

Ovo nije iznenađenje, već logičan sled dešavanja iz proteklih godina. Naime, kakao je, kao i kafa, biljka na čiji uzgoj u velikoj meri utiču klimatske promene. A najveći svetski proizvođači ove biljke Obala Slonovače i Gana postaju sve toplije i suvlje. Procenjuje se da će do 2050. u njima biti toliko vruće da neće biti moguć uzgoj ove biljke. Na sve to, aktuelni El Ninjo je uticao na smanjenje padavina u ovim delovima sveta, što je rezultovalo drastičnim padom rodnosti.

Da situacija bude još gora pobrinule su se bolesti koje uništavaju zasade, ali i krijumčari koji kradu deo preostalog roda. Primera radi, Gana je objavila da je u poslednjoj sezoni zbog krijumčara izgubila 150.000 tona kakaa što je bio finansijski gubitak od 600 miliona dolara. Pojedini poljoprivredni proizvođači su se zbog toga našli u tako lošoj situaciji da ne mogu da priušte ni kupovinu novih sadnica.

Šta poskupljenje kakaa znači za sve nas?

Rast cene kakaa za potrošače znači da će ubuduće po većim cenama kupovati svoj omiljeni slatkiš – čokoladu. Investopedia je procenila da su cene čokolade još u 2023. na američkom tržištu porasle za 10 odsto, što je bilo tri puta veće poskupljenje od ostale robe. A u ovoj godini cene bi opet mogle ići na gore.

Za proizvođače pak znači da će im se osetno smanjiti zarada, posebno onima koji ne mogu da podižu cene svojih proizvoda onoliko koliko su poskupele sirovine za njihovu proizvodnju. A to je većina, jer koliko vidimo cene čokolade ove godine nisu duplirane, kao što je cena kakaa.

Mišel Bak, izvršna direktorka Hershey Company, jednog od najvećih svetskog konditora poznatog na srpskom tržištu po Kit Kat čokoladicama, kaže da je već u četvrtom kvartalu 2023. neto prihod ove kompanije pao za 11,5 odsto. Hershey je podigao cene svojih čokoladnih proizvoda za devet odsto ali to nije uspelo da pokrije rast cene kakaa. Usled pogoršanja situacije na tržištu, ova kompanija najavljuje novo smanjivanje troškova poslovanja tako što će otpustiti pet odsto svoje radne snage. Ako ni to ne uspe najavljuje novo poskupljenje.

Izvor: Food & Wine

Foto: American heritage chocolate, Unsplash

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar