Home VestiEkonomija Florida i Teksas zasenile slavu Volstrita na jugu SAD

Florida i Teksas zasenile slavu Volstrita na jugu SAD

by bifadmin

Mnoge finansijske organizacije okreću se tržištima toplijih država SAD zato što su one snizile poreze i unapredile privredni ambijent.

Sunčani pojas je izraz za područje Sjedinjenih Američkih Država koje se prostire od juga do jugozapada. Obuhvata Alabamu, Arizonu, Floridu, Džordžiju, Luizijanu, Misisipi, Novi Meksiko, Južnu Karolinu, Teksas, Kaliforniju i još nekoliko zemalja koje su poznate po mnogo čemu, a pre svega po sunčanom vremenu, ali ne i po velikim poslovnim potencijalima. Bar je tako bilo do nedavno.

Međutim, ovaj status se promenio, imajući u vidu da mnoštvo kompanija seli svoje poslovanje u taj region u kome su troškovi života niži a ambijent za poslovanje sve povoljniji. Sele se čak i one iz poslovnih centara Amerike.

Naime, do nedavno su države poput Njujorka bile glavna destinacija za velike kompanije ali i banke, investicione fondove i druge značajne igrače na finansijskom tržištu. Međutim, od kraja 2019. do avgusta 2023. čak 158 kompanija koje upravljaju sa gotovo bilion dolara imovine iselilo se iz Njujorka. Razlog tome uglavnom su bili visoki porezi. Njujork na primer oporezuje korporativne prihode po stopi od 6,50% do 7,25%.

A u Sunčanom pojasu čak tri države, uključujući Teksas i Floridu, uopšte nemaju ovu vrstu poreza. To je jedan od razloga što se između 2010. i 2019. čak 25.000 biznisa preselilo u Teksas otvorivši tamo 281.000 novo radno mesto. Potom je selidbu mnogih kompanija i zaposlenih na jug ubrzala i pandemija korona virusa zbog nižih troškova života.

Efekat kotrljajuće grudve

Dakle, ovu veliku seobu je započela privreda. Sledile su je one industrije koje blisko sarađuju sa kompanijama, što znači finansijske organizacije poput banaka koje su otvarale čitave poslovne komplekse u Sunčanom pojasu. To su među prvima učinile JPMorgan Chase, Goldman Sachs i Wells Fargo. Neke od njih sada imaju više zaposlenih na jugu nego u centru finansijskog američkog sveta – Volstritu.

Sva ova privredna kretanja pratio je i rast populacije pa je tako jug postao region sa najbržim rastom stanovništva u SAD. To znači da je dobio i novu radnu snagu a u današnje vreme kompanijama skoro ništa nije veći problem nego pronalaženje radnika. Zato se očekuje da se dodatno ubrza trend doseljavanja novih kompanija na ovu teritoriju, što bi sa sobom vuklo još industrija i posledično – još stanovništva.

Izvor: Kvarc

Foto: MustangJoe, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar