Home VestiEkonomija Koje zemlje najviše duguju Kini

Koje zemlje najviše duguju Kini

by bifadmin

Podaci Svetske banka iz 2022. godine pokazali su dugove čak 20 zemalja sveta prema Kini, kao i visinu njihovog duga.

Kako se može videti na infografici, Pakistan i Angola imaju najveće dugove prema Kini sa velikom razlikom. Obe zemlje su od Kine uzele milijarde kredita za različite infrastrukturne i energetske projekte.

Kritično je to što su se obe zemlje takođe borile da upravljaju svojim dugom. U februaru 2024. Kina je Pakistanu produžila rok dospeća kredita od dve milijarde dolara.

Ubrzo nakon toga, u martu 2024, Angola je pregovarala o nižoj mesečnoj otplati duga sa svojim najvećim kineskim kreditorom, Kineskom razvojnom bankom (CDB).

Može li Kina biti u nevolji?

Kina je zemljama u razvoju obezbedila preko jedan trilion dolara kroz svoju inicijativu „Pojas i put“ (BRI), ogroman projekat ekonomskog razvoja koji ima za cilj unapređenje trgovine između Kine i zemalja širom Azije, Afrike i Evrope.

Mnogi veruju da bi ovo povećanje kreditiranja moglo biti problem u bliskoj budućnosti.

Prema izveštaju AidData iz 2023. godine, 80 odsto ovih zajmova uključuje zemlje u finansijskim problemima, što izaziva zabrinutost da li će zemlje ikada moći da otplate ove dugove.

Dok Kina tvrdi da je pokretač globalnog razvoja, kritičari na Zapadu već dugo upozoravaju da koristi diplomatiju zamke duga, taktiku u kojoj jedna zemlja koristi zajmove da bi stvorila uticaj na drugu.

Izvor: Bankar

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar