Home VestiEkonomija Gde je najisplativije sipati benzin ako idete kolima na letovanje?

Gde je najisplativije sipati benzin ako idete kolima na letovanje?

by bifadmin

Ukoliko odlučite da na more idete svojim automobilom jeftinije ćete proći ako kupujete gorivo van Srbije, pokazuje analiza sajta Nova.rs.

Građani Srbije koji svake godine idu u Grčku navikli su da sipaju benzin ili dizel u Severnoj Makedoniji jer je tamo već duži vremenski period gorivo znatno jeftinije nego kod nas.

Međutim, tako nije samo u Severnoj Makedoniji već maltene gde god da se zaputite. U Srbiji litar dizela trenutno košta 201, a benzina evropremijum BMB 194 dinara, ali ovakvo je stanje samo do petka, jer se cene goriva menjaju jednom nedeljno.

Portal Nova.rs je poredio cene u našoj zemlji sa cenama u državama u kojima građani Srbije najčešće letuju ali i u onima kroz koje prolaze da bi stigli na svoje omiljene destinacije. Tom prilikom je koristio podatke sa sajta Global petrol prices koji redovno ažurira cene naftnih derivata u čitavom svetu.

Cene goriva u Crnoj Gori

Dizel u Crnoj Gori, prema podacima ovog sajta, košta daleko manje nego kod nas – 1,41 evro, odnosno 165 dinara po litru. Benzin je takođe jeftiniji, pa košta 184 dinara po litru.

Cene goriva u Grčkoj i Severnoj Makedoniji

U Grčkoj, koja je mnogim građanima naše zemlje omiljena destinacija za letovanje, dizel košta 192 dinara, što je manje nego kod nas. Benzin je, s druge strane, skuplji, pa košta 224 dinara po litru.

Ko se iz Srbije ovog leta bude uputio ka Grčkoj, neka razmisli o tome da ne čeka na ovdašnje pumpe, već da rezervoar napuni u Severnoj Makedoniji, s obzirom na to da su obe vrste goriva jeftinije nego u Grčkoj, ali i Srbiji. Tako litar dizela u Severnoj Makedoniji košta 140, a benzina 157.

Cene goriva u Hrvatskoj i BiH

Ko ove godine u Hrvatsku putuje automobilom, na letovanju će bolje proći kada je trošak za gorivo u pitanju. Naime, litar dizela u susednoj Hrvatskoj košta 183, a benzina 187 dinara.

Ko u Hrvatsku planira da ide preko Bosne i Hercegovine – proći će najbolje.
Prema podacima sajta Global petrol prices, litar dizela u BiH košta u proseku 154 dinara, dok je prosečna cena za benzin 160.

Izvor: Nova.rs

Foto: andreas160578, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar