Home VestiEkonomija Koji su najskuplji gradovi na svetu

Koji su najskuplji gradovi na svetu

by bifadmin

Najveći azijski finansijski čvorovi ponovo su zauzeli prva mesta kao najskuplji gradovi za život međunarodnih radnika, navodi američka konsultantska firma Merker.

Prema njihovoj analizi za tekuću godinu i rangiranju gradova prema troškovima života za 2024. godinu, Hong Kong je rangiran kao najskuplji grad za iseljenike za život, a slede Singapur i Cirih.

Gradovi u Švajcarskoj — Cirih, Ženeva, Bazel i Bern — osvojili su četiri od 10 mesta. Njujork je rangiran na 7. mestu.

Prvih pet mesta nije se promenilo u odnosu na godinu ranije, ali se London popeo za 9 pozicija sa 17. na 8. mesto.

Top 10 najskupljih gradova za iseljenike

Istraživanje je uporedilo troškove više od 200 artikala u svakom od 226 proučavanih gradova — uključujući cene stanovanja, prevoza, hrane, odeće, kućnih dobara i zabave.

Njujork je korišćen kao merilo, a fluktuacije valute su merene u odnosu na američki dolar.

Hong Kong
Singapur
Cirih, Švajcarska
Ženeva, Švajcarska
Bazel, Švajcarska
Bern, Švajcarska
Njujork, Sjedinjene Države
London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Nasau, Bahami
Los Anđeles, Sjedinjene Države

Gradovi u Nigeriji, Pakistanu i Kirgistanu bili su najjeftiniji gradovi za život iseljenika, dok su Lagos i Abudža u Nigeriji pali za 178 odnosno 86 mesta na 225. i 226. mesto.

Povećane cene stanova

Visoka inflacija i rastuće ekonomske i geopolitičke tenzije doveli su do povećanja cena stanova, komunalnih usluga, lokalnih poreza i obrazovanja, navodi se u izveštaju Merkera.

– Visoki životni troškovi mogu da dovedu do toga da zaposleni prilagode svoj način života, smanje diskrecionu potrošnju ili čak da se bore da zadovolje svoje osnovne potrebe, istakla je Ivon Traber, Merkerov globalni lider mobilnosti, u saopštenju za štampu.

Osim Nasaua na Bahamima, svi ostali gradovi u prvih 10 prijavili su rast troškova stanovanja od 2023. godine, sa skokom cena od 8 odsto u Hong Kongu i Singapuru, 7 odsto u Njujorku i 6 odsto u Cirihu.
– Između 2023. i 2024. godine bilo je dosta nestabilnosti u ovim troškovima širom sveta, pri čemu su cene zakupa stanova značajno varirale između gradova, navodi se u izveštaju.

Cene su takođe porasle jer ponuda stanova nije uspela da prati potražnju.

– Ovakvi troškovi mogu biti posebno izazovni u oblastima sa visokim rastom stanovništva ili sa ograničenim zemljištem dostupnim za razvoj. Drugi faktori, kao što su troškovi izgradnje i cene zemljišta, takođe mogu uticati na pristupačnost stanovanja, navodi se u izveštaju i dodaje da bi to ostavilo zaposlenima manje raspoloživih prihoda za druge troškove.

Izvor: CNBC/Blic
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar