Home VestiIT i nauka Apple prvi na svetu dostigao tržišnu vrednost od 3,5 biliona dolara

Apple prvi na svetu dostigao tržišnu vrednost od 3,5 biliona dolara

by bifadmin

Apple je prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3,5 biliona dolara, što je skoro 43 puta više od BDP-a Srbije projektovanog za ovu godinu.

Vrednost akcija američkog tehnološkog giganta porasla je juče na 229 dolara a to je drastično povećalo tržišnu kapitalizaciju ove kompanije, poguravši je na nešto preko 3,5 biliona dolara. Ovo je najveća vrednost koju je bilo koja kompanija u istoriji dostigla.

Za rast vrednosti svojih akcija američki gigant može da zahvali ulaganju u razvoj veštačke inteligencije pod imenom Apple Intelligence o kojem je obavestila javnost u junu ove godine. Njena vrednost naime raste otkad je objavila da blisko sarađuje sa OpenAI kako bi ubuduće njeni proizvodi u sebi sadržali ChatGPT.

Kao što smo do sada videli, skoro svim kompanijama koje su ulagale u veštačku inteligenciju rasla je vrednost. Najviše su od ovih ulaganja profitirali Microsoft, Apple i Nvidia za koje se očekuje da će naredne godine premašiti tržišne kapitalizacije od četiri biliona dolara. Pitanje je samo koja će to učiniti prva, s obzirom na činjenicu da kako ko objavi neku novu vest o veštačkoj inteligenciji tako mu skoči vrednost.

Izvor: Kvarc

Foto: matcuz, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar