Home Vesti Da li je dobro piti hladna pića leti?

Da li je dobro piti hladna pića leti?

by bifadmin

Iako su vrlo hladna pića popularan izbor tokom letnjih meseci, važno je da budete svesni njihovih manje poznatih efekata na naše telo. Od glavobolje do uticaja na varenje i zube, ovi efekti mogu biti neugodni i potencijalno štetni ako se konzumacija ne kontroliše.

Letnji meseci donose visoke temperature i potrebu za osveženjem, a vrlo hladna pića često deluju kao savršen izbor. Iako je uživanje u ledenim napicima za mnoge sinonim za letnje osveženje, postoje neki manje poznati efekti koji mogu uticati na naše zdravlje i blagostanje. U nastavku pogledajte nekoliko malo poznatih efekata konzumiranja vrlo hladnih pića tokom letnjih vrućina, prenose Vijesti.

Hladna pića mogu da izazovu glavobolju

Kada konzumiramo vrlo hladna pića, možemo da doživimo takozvanu „smrznutu glavobolju“ ili „brain freeze“. Ova pojava nastaje kada hladna tečnost dođe u kontakt sa nepcem, što izaziva brzu kontrakciju krvnih sudova u mozgu. Ova iznenadna promena može da izazove oštar, kratkotrajan bol u glavi, što može biti neprijatno, ali je uglavnom potpuno bezopasno. Međutim, kod malog broja ljudi, ova vrsta osećaja može lako da izazove dužu glavobolju, koja može da potraje nekoliko dana.

Smanjena funkcija varenja

Jedan od manje poznatih efekata konzumiranja vrlo hladnih pića je smanjenje probavne funkcije. Hladna tečnost može usporiti proces varenja tako što hladi unutrašnjost gastrointestinalnog trakta. Ovo može da dovevde do privremenog usporavanja metabolizma i osećaja nelagodnosti u stomaku nakon konzumacije hrane i pića.

Ubrzano hlađenje tela

Dok hladna pića mogu da pruže trenutni osećaj osveženja, ona mogu d aizazovu brže hlađenje tela, što može dovesti do blage hipotermije. Ovo je posebno moguće ako se konzumiraju u velikim količinama i u kratkom vremenskom periodu. Blaga hipotermija može da izazove drhtavicu i osećaj hladnoće čak i na visokim temperaturama.

Povećanje želje za još hladnijim napicima

Ironično, konzumacija vrlo hladnih pića može povećati želju za još više hladnih napitaka. Ovo se dešava zato što telo nastoji da nadoknadi unutrašnju hladnoću izazvanu konzumacijom ledenih pića, što može dovesti do ciklusa stalne žeđi za hladnim pićima. Ovo može da rezultira povećanim unosom tečnosti, što nije nužno loše, ali može biti neprijatno zbog stalnog osećaja žeđi.

Efekat na zube

Vrlo hladna pića mogu imati negativan uticaj na zubnu gleđ. Nagla promena temperature može da izazove mikroskopske pukotine na zubnoj gleđi, što može da dovede do povećane osetljivosti zuba na toplo i hladno. Ovo može biti posebno problematično za osobe sa već oslabljenom zubnom gleđi ili zubnim problemima.

Sve u svemu – važna je mera koja vam može omogućiti da u potpunosti uživate u letnjim radostima.

Izvor: Ekapija
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar