Home VestiZabava Ostrvo koje svakih pola godine menja matičnu zemlju

Ostrvo koje svakih pola godine menja matičnu zemlju

by bifadmin

U Evropi postoji malo plutajuće ostrvo koje svakih šest meseci pripada drugoj zemlji, a samim tim i potpada pod drugačiju legislativu.

Pheasant ostrvo se nalazi na reci Bidasoa koja predstavlja granicu između Francuske i Španije i zato svakih pola godine menja matičnu zemlju.

U administrativnom smislu ovo ostrvo je prepoznato kao kondominijum, odnosno teritorija sa više različitih suverenih entiteta koji ostvaruju svoja prava zajednički. U praksi ono od 1. februara do 31. jula svake godine pripada Španiji a u ostalom delu godine Francuskoj.

To nije problem za njegove stanovnike jer ih ni nema ali moglo bi predstavljati problem potencijalnim posetiocima, da im generalno nije zabranjen pristup osim određenim danima. Ostrvo redovno posećuju jedino zaposleni u javnoj upravi obe države, odnosno u njihovim graničnim lokalnim samoupravama, sa ciljem održavanja ovog ostrva.

Zato je Pheasant ostrvo malo kome uopšte i interesantno, osim ljubiteljima istorije zbog nekih istorijski značajnih sastanaka koji su održani na njemu poput upoznavanja Luja XIV sa njegovom budućom ženom Marijom Terezom. Interesantno je i po tome što se pomera pa se nekada, kada je tik uz kopno, na njega može i dopeštačiti.

Izvor: Greek Reporter

Foto: Zarateman, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar