Home VestiPolitika i društvo Jasmin za proizvodnju skupocenih parfema beru siromašna deca u Egiptu

Jasmin za proizvodnju skupocenih parfema beru siromašna deca u Egiptu

by bifadmin

Istraga koju je sproveo BBC pokazala je da dva velika proizvođača parfema eksploatišu siromašnu decu za branje njihovih glavnih sastojaka.

Naime, jasmin koji Lancôme i Aerin Beauty (čiji je vlasnik Estée Lauder) dobijaju od svojih dobavljača bere se u nehumanim uslovima u Egiptu za vrlo malu nadnicu. Još je gora vest da cvetove jasmina koji se koriste u parfemima Lancôme Idôle L’Intense, Ikat Jasmine i Limone Di Sicilia beru između ostalih i siromašna deca.

Do toga je došlo zato što proizvođači luksuznih parfema konstantno smanjuju troškove proizvodnje pokušavajući da prođu što jeftinije, pa su njihovi dobavljači prinuđeni da snižavaju plate svojim radnicima. Zbog takve situacije ti radnici upošljavaju i svoju decu na branju cvetova ove mirisne biljke.

Naravno, poznati proizvođači parfema na papiru vode računa o društvenoj odgovornosti što znači i da proveravaju svoje dobavljače, ali postoje snimci koji pokazuju u kakvim uslovima i ko sve bere jasmin. Na tim snimcima nalazi se mnogo dece čije figure je BBC objavio sa sakrivenim licima. Novinari ove britanske medijske kuće su posetili četiri lokacije na kojima se bere jasmin i na svima njima zatekli bar po nekoliko dece mlađe od 15 godina. Neka od njih su nezavisni berači a ima i onih koji direktno rade za velike proizvođače jasminovog ulja.

I tako, dok ovi parfemi premašuju stotinu dolara po bočici, čitave porodice za branje njegovog glavnog sastojka ne stignu ni do 10 dolara za nedelju dana rada.

Izvor: BBC

Foto: aferropro, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar