Home VestiZabava Kako različite države nagrađuju svoje osvajače olimpijskih medalja?

Kako različite države nagrađuju svoje osvajače olimpijskih medalja?

Novac, krave, karte za metro i oslobađanje od vojne obaveze

by bifadmin

Osvajači medalja na Olimpijskim igrama pored novčanih nagrada iz olimpijskog fonda dobijaju i razne podsticaje od svojih zemalja. Osim novca, među tim podsticajima se nalaze i neuobičajeni pokloni kao što su krave, oslobađanje od vojne obaveze ili besplatna dostava hrane u određenom vremenskom periodu.

Za Srbiju već znamo da je opredelila najveće finansijske nagrade za svoje uspešne olimpijce, ali šta je sa drugim zemljama, kako sve one nagrađuju svoje sportiste? AFP Sport je istraživao ovu temu i došao do veoma interesantnih podataka.

Južna Koreja

U ovoj zemlji osvajači zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja su oslobođeni obaveze služenja vojnog roka od 18 meseci koja važi za sve muškarce do 28 godina starosti.

Pored toga, pobednici različitih takmičenja mogu dobiti i neke vredne materijalne nagrade. Primera radi, uspešni strelci koji su osvojili četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju dobili su te godine Hyundai automobile jer je ta kompanija bila sponzor tima.

Poljska

Osvajači zlatnih medalja u individualnim sportovima od ove države dobijaju finansijsku nagradu od oko 58.000 evra, dvosobni stan, dijamant, sliku i vaučer za odmor.

Nešto manji iznos novca dobijaju srebrni i bronzani olimpijci, a Poljska je i za njih spremila različita materijalna dobra.

Indonezija

Takmičarkama Apriyani Rahayu i Greysia Polii koje su na prošlim Olimpijskim igrama osvojile zlato u badmingtonu, sada su navodno (naravno, ukoliko ponove taj uspeh) obećani razni pokloni, od novih kuća, preko pet krava, nekoliko kilograma zlata, do mesnih ćufti u restoranima.

A pošto će ih država i sponzori obezbediti egzistencijalno, ministar turizma se pobrinuo i da ih nagradi duhovno, najavivši da će ove dve sportistkinje imati mogućnost da besplatno borave na jednoj od pet luksuznih turističkih destinacija u zemlji.

Filipini

Dizačica tegova Hidilyn Diaz pre četiri godine Filipinima je donela prvo olimpijsko zlato i za taj podvig je nagrađena sa dve nekretnine ali i većim činom u filipinskoj vojci u kojoj služi kao pilotkinja.

Malezija

Prvi sportista koji ovoj zemlji donese zlato iz Pariza će morati da povede računa o svojoj liniji jer će narednih godinu dana od kompanije Grab moći na kućnu adresu besplatno da naručuje hranu koju želi. On ili ona će takođe dobiti i Chery SUV i luksuzan stan.

Hong Kong

Mačevaoci Vivian Kong i Cheung Ka-long koji su već osvojili medalje u Parizu dobili su doživotne karte za gradski metro, a isti poklon će dobiti i ostali uspešni sportisti koji brane boje Hong Konga.

Foto: el_duderino123, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar