Home VestiPolitika i društvo Koje sušeno voće ima tri puta više kalijuma od banana

Koje sušeno voće ima tri puta više kalijuma od banana

by bifadmin

Visok krvni pritisak dijagnostikuje se onima koji imaju vrednosti krvnog pritiska veće od 140/90 mmHg. Njihovo srce mora više da radi kako bi pumpalo krv po telu, a vremenom to uzrokuje opterećenje i za srce, ali i za druge organe, krvne sudove i može uzrokovati nepopravljivu štetu.

Hipertenzija je i faktor u mnogim ozbiljnim zdravstvenim stanjima i bolestima, uključujući bolesti srca, bolesti bubrega, moždani udar, zatajenje srca i srčani udar.

Jedan od uzroka visokog krvnog pritiska je ishrana, naročito hrana s visokim udelom soli. Međutim, kao što so može povisiti krvni pritisak, postoje i namirnice koje ga mogu sniziti. Kalijum je mineral koji se nalazi u određenoj hrani, a može ublažiti neke od problema uzrokovanih prekomernim unosom natrijuma. Zbog toga se kaže da konzumacija hrane s visokim udelom kalijuma može pomoći obolelima od hipertenzije.

„Hrana koja je bogata kalijumom važna je u kontroli visokog krvnog pritiska jer kalijum smanjuje efekte natrijuma. Što više kalijuma unosite, više natrijuma gubite urinom. Kalijum takođe pomaže u smanjenju napetosti u zidovima krvnih sudova, što dodatno pomaže u snižavanju krvnog pritiska“, kaže American Heart Association (AHA).

Banane se često smatraju glavnim izvorom kalijuma. Sa svakih 100 grama banane unosi se 330 mg kalijuma. Međutim, postoji još jedno voće koje sadrži još više kalijuma. To su sušene kajsije koje na 100 grama proizvoda imaju oko 1.162 mg kalijuma.

„Budući da sušene kajsije sadrže kalijum, mogle bi smanjiti nivo krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da kalijum može smanjiti visok krvni pritisak kod pacijenata s hipertenzijom“, dodaje AHA.

Sušene kajsije takođe se povezuju s poboljšanjem zdravlja srca, očiju, imuniteta i sa smanjenjem rizika od dijabetesa.

Izvor: Index.hr, 021.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar