Dr Karan Raj je objasnio koliko dugo može da traje smrznuta hrana ali i važnost obeležavanja hrane u zamrzivaču. Evo svega što treba da znate.
– Zamrznuta hrana tehnički nikada ne ističe. Kada je u pitanju zamrznuta hrana, rok trajanja se više odnosi na kvalitet hrane, a ne na bezbednost hrane – objašnjava Raj.
Sve dok je hrana zamrznuta, bezbedna je. Ali to ne znači da smrznuta hrana ostaje ukusna zauvek. Što duže nešto ostane zamrznuto, veća je šansa da na hranu utiče nešto što se zove „opekotina“, dodao je Raj. Hrana je prekrivena kristalima leda, usisava se vlaga i dolazi do oksidacije, pa hrana koja je dugo bila zamrznuta može izgubiti ukus. Takođe je pomenuo kako tekstura hrane može da se „razgradi“ što rezultira žilavim mesom i „mlakim“ povrćem. Pored toga, Raj je istakao da se nutritivna vrednost može smanjiti.
Dr Raj je takođe dao savete za izbegavanje opekotina, predlažući usisavanje pre zamrzavanja.
Takođe je istakao ključni korak označavanja vaše smrznute robe datumom kada je zamrznuta. Ali ključni zaključak iz saveta dr Raja se odnosi na to kako rukujete hranom – uverite se da je pravilno odmrznuta i kuvana pre nego što je pojedete.
Izvor: N1
Foto: Pixabay