Velika je šansa da većina građana Beograda i Srbije nikada nije ni probala pravi pljevaljski sir, iako ga „svuda ima“
„Pljevaljski sir“ je standardni proizvod za svaku veću samouslugu, prodavnicu hrane, i svaku zelenu pijacu u Srbiji. Toga toliko ima da je pitanje da li je taj sir zaista iz Pljevalja, koje je ekipa 24sedam postavila autentičnom proizvođaču na Balkan Cheese Festivalu, možda neobično, ali i zaista na mestu.
A Sava Zvizdić, vlasnik „Miloš‘s Farma“ iz sela Kakmuža kod Pljevalja, kaže da nema na obroncima planina oko Pljevalja toliko krava koliko u Beogradu i Srbiji ima „pljevaljskog“ sira.
– Nas u Pljevljima ima oko petsto proizvođača, što malih što velikih, ali cela ta proizvodnja nije toliko velika da pokrije ni crnogorsko, a kamoli i čitavo srpsko tržište, mada ja ta dva tržišta ne razdvajam. Nama se i na primorju sir iz Sjenice prodaje kao „pljevaljski“. Ne kažem da je to loš sir, daleko od toga, jer to je tehnologija sira koja je došla iz Pljevalja, ali sam sir nije od mleka iz Pljevalja – kaže Sava za 24sedam.
A on, iako mlad, zna šta govori, jer njegov stari sir je pobedio na Danima pljevaljskog sira 2024, i to u konkurenciji 78 proizvođača na tom tradicionalnom takmičenju isključivo ove vrste sira. Tajna je upravo u dobroj tradiciji i, u ovom slučaju, odsustvu tehnoloških caka koje primenjuju veliki industrijski proizvođači.
– Ovo se pravi od sirovog mleka koje odmah ide na sirenje. Nema tu laktofriza niti ičega drugog, za najduže pola sata od muže mleko je podsireno – objašnjava Zvizdić.
Razlike, naravno, ima i u Pljevljima, iako Sava kaže da je među deset najboljih sireva razlika u nijansama i da može da je primeti samo iskusni poznavalac sira.
– Razlike, naravno, ima među proizvođačima, jer oni najmanji proizvođači teško mogu zbog malih količina da proizvodu kvalitet, a oni veliki imaju problem da ga održavaju. Srećom po mene, ja sam u sredini – napominje naš sagovornik.
Izvor: 24sedam
Foto: Pixabay