Home TekstoviB&F Plus LMB Soft, Niš: Naizgled mala firma u kojoj se rade velike stvari

LMB Soft, Niš: Naizgled mala firma u kojoj se rade velike stvari

by bifadmin

Preduzeće LMB Soft, u saradnji sa Elektronskim fakultetom u Nišu i Inovacionim centrom naprednih tehnologija, razvilo je inovativni uređaj za sterilno povezivanje medicinskih plastičnih cevčica, koji se koristi u sistemima za transfuziju krvi. Uređaj „Weldmatik“, čiji je razvoj podržao Fond za inovacionu delatnost, od ove godine je ušao u serijsku proizvodnju i odmah je naišao na odličan prijem na tržištu.

Uređaj pod nazivom „Weldmatik“, koji se koristi u sistemima za transfuziju krvi, temelji se na inovativnom rešenju koje koristi tehnologiju zavarivanja radio frekvencijom i koje može zadržati apsolutnu sterilnost uprkos značajnoj bakterijskoj kontaminaciji u spoljnoj okolini. „Weldmatik“, se razlikuje od drugih uređaja iste namene koji postoje u svetu po tome što tokom rada ne pravi opasan medicinski otpad.

Inovativno rešenje rezultat je rada konzorcijuma koji je predvodilo preduzeće LMB Soft, a u kome su učestvovali Elektronski fakultet u Nišu i Inovacioni centar naprednih tehnologija.

Rukovodilac finansija u firmi LMB Soft Lela Šaranac kaže za B&F da je „Weldmatik“, razvijen u okviru projekta koji je realizovan od 2017. do 2019. godine, a čija je ukupna vrednost iznosila 400.000 evra.

„Ulaganje naše firme u razvoj ’Weldmatika’ bilo je 120.000 evra, dok je Fond za inovacionu delatnost uložio 280.000 evra. Projekat razvoja inovacije, odnosno sterilnog zavarivanja radio frekvencijom uspešno je završen 2019. godine, a nakon toga je usledilo dalje usavršavanje. Morao je da se razvije odgovarajući hardver i softver, odnosno da se razvije ceo uređaj. Odeljenje razvoja u našoj firmi odradilo je mašinski dizajn i elektro dizajn, kako bi uređaj mogao da se pokrene i bio funkcionalan. ’Weldmatik’ poseduje softver, jer su svi uređaji u transfuzionim centrima povezani u jedinstveni informacioni sistem“, objašnjava naša sagovornica.

Potpuno „zeleni“ uređaj

Internacionalni menadžer ljudskih resursa Jelena Marković kaže za B&F da je uređaj za sterilno zavarivanje cevčica morao da prođe brojne provere i testiranja, kao i da se urade neka poboljšanja pre nego što je krenula njegova serijska proizvodnja.

„Postoje standardi koje uređaj mora da ispuni i njih uvek proverava neka ustanova na naš zahtev. Kako je sve to završeno do kraja prošle godine, mogli smo ove godine da krenemo sa serijskom proizvodnjom. ’Weldmatik’ je odmah naišao na odličan prijem na tržištu. Kupci su veoma zainteresovani, a kao glavni razlog navode to što naš uređaj za spajanje cevčica u sistemima za transfuziju krvi ne koristi nožiće za presecanje cevčica. Nožići predstavljaju medicinski otpad koji mora da se na specifičan način odlaže“, ističe Marković.

Prema njenim rečima, „Weldmatik“ je u odnosu na druge uređaje za spajanje cevčica lak za održavanje i upotrebu. Uređaj je u potpunosti ekološki, nema otpada, niti mirisa plastike. Kada se cevčica „zavari“, filteri upijaju sve mirise, a ugrađene UV lampe sterilišu cevčice za slučaj da dođe do prljanja sa spoljne strane.

„U okviru projekta koji smo realizovali uz pomoć Elektronskog fakulteta i Inovacionog centra naprednih tehnologija razvili smo uređaj koji se koristi za spajanje dveju kesa. Naši inženjeri sada rade na tome da naprave uređaj koji će omogućiti sterilno povezivanje četiri kese, jer transfuzioni centri imaju potrebu i za takvim povezivanjem. U toku je i projektovanje stola za manipulaciju sa kesama u slučaju da sistem koristi veći broj kesa“, pojašnjava Marković.

Izvoz u 90 zemalja

Preduzeće LMB Soft postoji od jula 2001. godine i od samog početka bavilo se proizvodnjom medicinskih uređaja. „Firmu su osnovala tri inženjera iz nekadašnje Elektronske industrije i nemačka kompanija LMB tehnologije. Na samom startu LMB Soft bavio se izradom softvera za uređaje koji se koriste u medicini, a vremenom se krenulo sa proizvodnjom i samih uređaja i to isključivo onih koji se koriste u transfuzionim centrima. Postoje četiri grupe uređaja. Najbliže pacijentima su vagice za merenje i mešanje krvi, potom slede uređaji za filtriranje, uređaji za separaciju i uređaji za skladištenje“, navodi Lela Šaranac.

Ona dodaje da LMB Soft trenutno izvozi svoje uređaje u oko 90 zemalja i u tim državama uglavnom imaju distributere i tehničku podršku. Njihovi proizvodi prisutni su u Evropi, Africi, Aziji, Kanadi, Južnoj Americi, a nadaju se uskoro i u Australiji.

„Prošle godine bio je tender u Srbiji i uz pomoć sredstava iz IPA fonda Evropske unije opremili smo domaće infuzione centre novim uređajima. Za svaki infuzioni centar to je investicija, oni se ne kupuju svake godine nego se periodično menjaju. Ugovaranje poslova ide preko tendera, ali sve te aktivnosti kreću mnogo ranije, pregovara se o prodaji i dve i tri godine ranije. Sajmovi su nam posebno važni za plasman i zato redovno učestvujemo na svim velikim svetskim sajmovima na kojima se izlažu medicinski uređaji. Ovo je specifična delatnost, ne samo u pogledu proizvodnje, već i u vezi prodaje i marketinga“, izjavljuje Šaranac.

Prema njenim rečima, uređaji koji se koriste u transfuzionim centrima su visokotehnološki i rade se u malim serijama, tako da u svetu ima veoma malo firmi koje ih izrađuju. Kupcima su veoma važni iskustvo proizvođača i tehnologija proizvodnje, a LMB Soft ispunjava oba ta uslova.

„Naši uređaji su prilagođeni korisnicima i to nam je značajna konkurentska prednost. Kupac može da zahteva drugačiju boju uređaja, da ima ili nema vaj-faj, da neki deo ne bude sa desne već sa leve strane ili obrnuto, da uređaj ima veliki displej jer zaposleni nisu navikli da rade sa malim… Uvek se trudimo da ispunimo zahteve i očekivanja kupaca, ali sve to traži dodatno angažovanje naših zaposlenih, prvo razvoja, a posle proizvodnje“, ističe Šaranac.

Naša sagovornica kaže da je firma LMB Soft specifična u odnosu na konkurente jer ima razvijene sve sektore i njeni zaposleni završavaju čitav proces, od razvoja ideje do proizvodnje uređaja i njihovog testiranja i validacije. „LMB Soft, posmatrano sa strane, možda izgleda kao mala firma, ali se u njoj prave velike stvari“, naglašava Lela Šaranac.

Elektronski fakultet sve više sarađuje sa firmama

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu dr Dragan Mančić kaže za B&F da se sve veći broj domaćih i međunarodnih kompanija obraća tom fakultetu radi saradnje koja je u obostranom interesu. „Ti se projekti realizuju na različite načine, kao na primer u okviru programa ’Inovacioni vaučeri’, programa ’Saradnja nauke i privrede’ i programa ’GovTech’ Fonda za inovacionu delatnost, ili se radi o komercijalnim projektima podržanim od strane kompanija“, navodi dr Mančić.

On ističe da je Elektronskom fakultetu u Nišu saradnja sa preduzećima izuzetno značajna. Pored finansijske dobiti, ona pruža mogućnost toj visokoškolskoj ustanovi da vidi koji su realni problemi u privredi i da znanja i iskustva stečena u radu na tim projektima iskoristi za unapređenje nastavnog procesa i studijskih programa koji se realizuju na Fakultetu.

„Saradnja sa kompanijama jača i naučnoistraživački rad i naučne i stručne ekspertize nastavnika i saradnika Fakulteta. Takođe, u ove projekte se sve više uključuju studenti doktorskih i master studija, koji na taj način imaju mogućnost da znanja koja stiču na Fakultetu primene za rešavanje realnih problema u industriji“, izjavljuje dr Mančić.

Prema njegovim rečima, profesori i saradnici Elektronskog fakulteta u Nišu proteklih godina pomogli su kompanijama u realizaciji brojnih projekata. Neki od njih su izrada fotonaponske elektrane, informacionog sistema za domove zdravlja „Medis.Net“, gejm aplikacije na bazi virtuelne realnosti koja na inovativni način prikazuje postupak istraživanja nafte. Fakultet je dao svoj doprinos i razvoju troprste robotske šake i veb aplikacije za podršku u odlučivanju kod instalacije solarnih panela, a njegovi stručnjaci su učestvovali i u razvijanju uređaja za sterilno povezivanje medicinskih plastičnih cevčica koji se izrađuje u firmi LMB Soft.

Biljana Ljubisavljević

Biznis & finansije 221, maj 2024. 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar