Home VestiEkonomija Evropski sektor osiguranja prošle godine imao ulaganja od 8.500 milijardi evra

Evropski sektor osiguranja prošle godine imao ulaganja od 8.500 milijardi evra

by bifadmin

Ulaganja osiguravajućih kompanija u Evropi porasla su u 2013. godini za 3,2% ali taj sektor brine da će dugoročne investicije ozbiljno pogoditi nova, stroža regulativa koja stupa na snagu 2016. Od te godine evropske osiguravajuće kuće moraće da usklade kapital sa rizicima i poslenici sa tog sektora strahuju da će to zahtevati velika povećanja kapitala. Evropski sektor osiguranja je najveći u svetu i čini ga više od pet hiljada kompanija sa milion zaposlenih.

Osiguranje je sektor koji „cveta“ u Evropi i koji je u 2013, prema novom izveštaju Osiguranja Evropa, federacije evropskih osiguranja i reosiguranja, uložio 8.500 milijardi evra.

Osiguranje Evropa okuplja nacionalne federacije Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švajcarske, Turske i 27 članica Evropske unije (isključujući Litvaniju).

Evropsko tržište osiguranja najveće je u svetu sa udelom od 35% na globalnom tržištu. Poređenja radi, udeli tržišta Severne Amerike i Azije su 30% odnosno 28%.

osiguraje

Prema podacima Osiguranja Evropa, osiguravajući sektor direktno zapošljava oko milion ljudi a čini ga više od 5.100 kompanija čije investicije konstantno rastu od 2008. godine.

Podsticaj ekonomiji

Uprkos značajnom rastu investicija, Osiguranje Evropa je oprezno, s ozbirom da 1. januara 2016. na snagu stupa novi regulatorni okvir – Solventnost II.

Novim propisima, čiji je cilj da obezbede da osiguravajuće kompanije posluju pozitivno, od osiguranja će se tražiti da usklade kapital sa rizicima njihovih ulaganja, odnosno da što je rizik veći, i kapital bude veći.

Primena novih propisa odlagana je nekoliko puta zbog napornih pregovora sektora osiguranja i onih koji odlučuju.

„Osiguranje daje veliki doprinos evropskoj ekonomiji podstičući rast i stabilnost dugoročnim investicijama koje su u visini oko 60% evropskog bruto domaćeg proizvoda“, istakla je direktorka Osiguranja Evropa Mihaela Koler (Mićaela Koller), preneo je EurActiv.com.

Rizik po dugoročne investicije

Osiguravajuće kompanije brine mogućnost da se njihove dugoročne investicije nađu na meti evropske direktive, odnosno da budu prinuđene da suviše povećaju kapital.

Iako Evropska unija ulaže napore da ohrabri investicije, neki „aspekti direktive i kako se primenjuje zahtevaće od osiguravajućih kuća da imaju neproprcionalno veliki kapital u odnosu na dugoročne investicije“, ocenila je direktorka Osiguranja Evropa.

Osiguravajući sektor bi zbog primoravanja kompanija da raspolažu velikim kapitalom mogao da preispita svoje investicije i kompanije bi mogle da u budućnosti jednostavno odustanu od velikih investicija, što bi bilo štetno za ekonomiju.

„Nova direktiva bi osiguravajućim kompanijama mogla da poskupi investiranje u dugoročne vladine i korporativne obveznice, kao i u za rast podsticajne aktivnosti, poput infrastrukturnih projekata“, upozorila je Koler.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...