Prema poslednjem izveštaju američke Službe za hranu i lekove, čak 12% začina uvezenih u SAD u sebi sadrže mrtve i žive insekte, životinjski izmet, dlake od pacova, kao i mnoge druge materijale kojima tu nije mesto. Ništa drugačije nije ni u drugim krajevima planete.
Istraživanje Službe za hranu i lekove SAD bilo je ponukano nekolicinom slučajeva trovanja i razboljevanja u 2009. i 2010. zbog upotrebe crnog i crvenog bibera uvezenog iz Vijetnama i Kine, kao i osam hopsitalizovanja zbog korišćenja sezonskog miksa začina i prokelja u prahu. Služba je ustanovila da je čak 7% čitavog uvoza između 2007. i 2009. godine u sebi sadržavalo salmonelu. Za razliku od većine ostalih prehrambenih namirnica, začini do police u samoposluzi prolaze duži put procesiranja i prepakovanja, pa imaju i više šansi da „zakače“ nekog „neželjenog putnika“ usput, a njihova suvoća takođe pomaže salmoneli. Sličnih podataka još uvek nema za evropsko tržište.