Home VestiBiznis & Finansije RS: Opala dobit banaka

RS: Opala dobit banaka

by bifadmin

Ostvarena dobit banaka u Republici Srpskoj, pre oporezivanja, iznosi 10,25 miliona evra, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Neto dobit bankarskog sektora Republike Srpske u prvoj polovini godine iznosi 6,6 miliona evra, što je za 30 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Ostvarena dobit, pre oporezivanja, iznosi 10,25 miliona evra, što je za dva odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Gubici su 4,7 miliona maraka. Najveći utjecaj na ostvareni rezultat imali su poslovni i direktni rashodi, koji su porasli za 29 odsto.

U Agenciji za bankarstvo RS (ABRS) kažu da je sadašnje stanje posledica svetske ekonomske krize koja je uticala na usporavanje rasta bilansnog nivoa bankarskog sektora u poslednjem kvartalu prošle godine, zbog povlačenja depozita.

Međutim, bankarski sektor RS je i dalje stabilan i siguran i njegova likvidnost nije ugrožena. „Banke i dalje poseduju značajan iznos slobodnih novčanih sredstava koja bi mogle plasirati, ali se oseti nedostatak dobrih projekata koji bi bili ocenjeni kao siguran plasman. Sve banke Republike Srpske su likvidne i solventne, a najbolji dokaz da se bankarski sektor oporavlja od posledica panike na svetskom finansijskom tržištu, je porast štednje građana u ovoj godini, za 4,5 odsto“, navodi se iz ABRS.

Ukupna kreditna zaduženost po stanovniku Republike Srpske u prvih šest meseci ove godine iznosi 880 evra. U odnosu na kraj prošle godine, ukupni krediti banaka građanima Republike Srpske iznose 1,08 milijardi evra i manji su za dva odsto.Zaduženost javnih i državnih poduzeća u prvoj polovini ove godine veća je za 19 odsto u odnosu na prošlu godinu, i iznosi 28 miliona evra. U ABRS kažu da banke moraju voditi računa i o kreditnim gubicima koji bi se zbog uticaja krize i povećanja nezaposlenosti mogli povećati u narednom periodu.

Pročitajte i ovo...