Home VestiIT i nauka Veštačka inteligencija može povećati potrošnju struje za 10 teravata godišnje

Veštačka inteligencija može povećati potrošnju struje za 10 teravata godišnje

by bifadmin

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju, očekuje se da će do 2026. godine veštačka inteligencija konzumirati 10 puta više električne energije nego što je činila u 2023.

U izveštaju ove organizacije stoji da uobičajena pretraga za podacima na internetu koja se vrši preko pretraživača Google troši 0,3 vat-časova, dok ChatGTP za istu stvar konzumira 2,9 vat-časova. Ukoliko, primera radi, svakog dana ovaj četbot bude odgovarao na devet milijardi upita, to bi rezultiralo rastom potrošnje struje za 10 teravat-časova na godišnjem nivou.

I Karolin Hargrou, direktorka tehnološkog odeljenja u kompaniji Ceres Power koja se bavi proizvodnjom zelenih energenata, smatra da će potrošnja energije porasti ako se upotreba veštačke inteligencije omasovi, a sve je izglednije da hoće. “Iako sam ljubitelj novih tehnologija, a posebno korišćenja podataka u optimizaciji, ne sviđa mi se kuda smo se zaputili sa razvojem veštačke inteligencije u smislu potrošnje energije. Mislim da bi trebalo svi da optimizujemo njenu potrošnju”, kaže ona.

Isto to, samo drugim rečima, govori i Meri de Visocki, direktorka sektora za održivost u kompaniji Cisco: “Veštačku inteligenciju treba da upotrebljavamo za korisne stvari a ne radi zabave. Bar ako želimo da budemo odgovorni korisnici ove tehnologije”.

Međutim, ima i onih koji smatraju da veštačka inteligencija može da dovede do smanjenja potrošnje struje, ali ne u formi četbotova. “Ako se koristi za pametne električne mreže ona može efikasnije da integriše proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sa skladištenjem, distribucijom i potrošnjom, kako bi se smanjili gubici energije”, smatra Bertrand Pikard, osnivač NVO Solar Impulse Foundation.

Pitanje, dakle, nije da li treba koristiti veštačku inteligenciju, već kako je odgovorno koristiti.

Izvor: CNBC

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar