Home VestiBiznis & Finansije Srbija: Polugodišnji pad BDP-a 4,1 odsto

Srbija: Polugodišnji pad BDP-a 4,1 odsto

by bifadmin

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prvoj polovini 2009. bio je 4,1 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Nastavljena je tendencija pada izvoza i uvoza, a podaci pkazuju da su jedan od glavnih izvoznih proizvoda Srbije – vojni prsluci.

U drugom kvartalu ove godine BDP je realno bio za četiri odsto manji nego u istom periodu 2008. godine. Najveći pad u drugom kvartalu bio je u prerađivačkoj industriji – 20 odsto, zatim sledi građevinarstvo s padom od 16,1 odsto i ugostiteljstvo s 11,8 odsto. U sektoru vađenja ruda i kamena pad je bio devet, a u trgovini osam odsto.Prema podacima RSZ-a, najveći rast je imao je transport – 7,5 odsto i finansijsko posredovanje, koje je u drugom kvartalu zabeležilo rast od 5,9 odsto.BDP Srbije je u 2008. godini imao rast od 5,4 odsto. Prema podacima ministarstva finansija Srbije BDP u 2008. bio je 34,26 milijardi evra, odnosno 2.791 milijardu dinara, što je 4.651 evro po stanovniku.

Objavljeni su i podaci o spoljnotrgovinskom deficitu Srbije koji je za osam meseci ove godine iznosio 3,4 milijarde evra, što je 37,1 odsto manje nego u istom razdoblju prošle godine.Kako je ocenjeno u saopštenju Zavoda za statistiku, nastavljene su tendencije pada izvoza i uvoza sa kraja protekle godine, a glavni uzrok je svetska ekonomska kriza koja je dovela do pada privredne aktivnosti.

Pad srpskog izvoza je posledica velikog smanjenja cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu, a koji imaju veliko učešće u strukturi izvoza, dok je glavni uzrok smanjenja uvoza pad industrijske proizvodnje i domaće potrošnje u Srbiji.

U uvozu, glavni partneri bili su Nemačka, Rusija i Italija, a u izvozu Bosna i Hercegovina, Nemačka i Crna Gora. Srbija najviše izvozi odeću, uglavnom vojne prsluke, gvožđe i čelik, žitarice i proizvode od žitarica, povrće i voće i obojene metale.

Inflacija, merena indeksom cena na malo, dostigla je za devet meseci ove godine 9,4 odsto.

Pročitajte i ovo...