Home VestiBiznis & Finansije Ernst and Young: Petrochina najvrednija svetska kompanija

Ernst and Young: Petrochina najvrednija svetska kompanija

by bifadmin

„Petrochina“, kineski naftni i gasni gigant, najveća je svetska kompanija po tržišnoj vrednosti, navodi se u najnovijoj analizi „100 najvećih kompanija po tržišnoj vrednosti“ koju je objavila konsultantska kuća „Ernst and Young“. Tržišna vrednost „Petrochine“ iznosila 31. decembra 2009. godine 353 milijarde dolara.

Ukupna tržišna vrijednost deset najvećih kompanija iz 2009. iznosi 2,4 biliona dolara, ili jednu trećinu više nego 2008. Taj iznos je, ipak, niži od ukupne vrednosti na kraju 2007. od 3,1 biliona dolara.

Drugo i treće mesto zauzeli su američka naftna kompanija „Exxon mobil“, s vrednošću od 323 milijarde dolara, i softverska kompanija „Microsoft“ s 270 milijardi dolara.

Na petom mestu, među deset najvrednijih svetskih kompanija je američki trgovinski lanac „WalMart“ sa 203,7 milijardi dolara, a na sedmoj je rudarska kompanija „BHP Billiton“ čija je vrednost 201,2 milijarde dolara. Devetu poziciju zauzeo je brazilski energetski div „Petrobras“ sa 199,2 milijarde dolara, a deseta je američka informatička kompanija „Google“ s procenjenom tržišnom vrednošću od 196,7 milijardi dolara.

Prošle godina najviše su izgubile finansijske kompanije, pa je na listi najvrenijih kompanija ostalo samo 16 banaka i drugih finansijskih kompanija, dok ih je na prethodnoj listi bilo 27. Među prvih deset najvrednijih firmi na svetu četvrtu poziciju zauzela je Industrial and Commmercial bank of China sa 269 milijardi dolara procenjene tržišne vrednosti, a šestu China Construction Bank sa 201,5 milijardi dolara. Na osmom mestu je britanska bankarska grupacija HSBC sa 199,2 milijarde dolara.

Pročitajte i ovo...