Home VestiBiznis & Finansije Život u Beogradu poskupeo

Život u Beogradu poskupeo

by bifadmin

U aprilu godišnja stopa inflacije u srpskoj prestonici iznosila čak 14,1 odsto. Potrošačke cene u Beogradu u aprilu su bile veće za 0,8 odsto u odnosu na mart.

Najviše su poskupeli stan, voda, struja i gas, koji su žitelje glavnog grada koštali 5,3 odsto više nego prethodnog meseca, dok su za godinu dana ove dažbine uvećane čak 15,7 odsto, što premašuje ukupnu godišnju inflaciju koja iznosi 14,1 odsto.

Prema poslednjim podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, aprilske cene za nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje iznosile su 2,1 odsto više nego u martu. Nešto veće poskupljenje beleži sektor zdravstva 2,4 odsto, a neznatno su porasli izdaci za transport – jedan odsto, odeća i obuća – 0,8 odsto i restorani i hoteli – 0,6 odsto.

Za hranu i bezalkoholna pića, koji čine više od trećine potrošnje beogradskih domaćinstava, sugrađani su izdvajali 0,9 odsto manje novca. Pojeftinila su, na mesečnom nivou, i alkoholna pića i duvan za 1,8 odsto, a minimalno umanjenje beleže i sektori komunikacije – 0,1 odsto i rekreacije i kulture – 0,2 procenta.

Ipak, namirnice su u odnosu na lane najviše poskupele, čak 19,6 odsto, a odmah za njima su alkohol i duvan – 18,4 odsto. U aprilu 2010. godine, za stanovanje i komunalije stanovnici prestonice izdvajali su 15,7 odsto manje sredstava.

Inače, od ukupne potrošnje, na ove stavke „otpada“ 15,24 odsto primanja. Prevoz je treći, veći izdatak Beograđana i na ime njega odlazi 12,31 odsto kućnog budžeta. Prošlog meseca za transport se plaćalo 13 odsto manje nego lane.

(Novosti)

Pročitajte i ovo...