/ Biznis & Finansije / Posledice krize u Grčkoj će biti veće po mentalno zdravlje stanovništva nego po ekonomiju
BiF Analize Čitajte B&F online

Posledice krize u Grčkoj će biti veće po mentalno zdravlje stanovništva nego po ekonomiju

Marija Dukić on 28/12/2012 - 12:42 in Biznis & Finansije

This post has already been read 544 times!

Proteklih pet godina psiholog Liza Kalbari je provela proučavajući uticaj ekonomske krize u Grčkoj na tamošnje stanovništvo. Ona veruje da se mnogim njenim pacijentima anksioznost, poremećaji spavanja, depresija i slična stanja pogoršavaju usled finansijskih problema.

“Povećao se broj napada panike. Za starije to je jedan vid posttraumatskog sindroma. Oni su iskusili i rat i siromaštvo i ne žele da budu ponovo ponižavani, što upravo ne uspevaju da izbegnu”, kaže Kalbari.

Povećan je broj dijagnostifikovanih depresija i u velikoj meri samoubistava (za 37%), ali niko ne zna koliko će se dugo Grci lečiti od mentalnih problema pošto kriza prođe.

“Raste broj gotovo svih poremećaja, pa i zlostavljanja, fizičkog i mentalnog, psihosomatskih poremećaja, antidruštvenog ponašanja i sl”, kaže Argiro Vulgari, klinički psiholog u Centru za mentalno zdravlje. “Čak su i ljudi koji imaju novac depresivni”, dodaje on.

Psiholozi smatraju da je najveći problem dužina trajanja krize i to što joj se ne vidi kraj, kao i nedostupnost zdravstvene nege, pa i psihološke pomoći za stanovništvo.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close