Home VestiPolitika i društvo Usvojena deklaracija – Prvi korak ka nezavisnosti Katalonije

Usvojena deklaracija – Prvi korak ka nezavisnosti Katalonije

by bifadmin

Na prvoj plenarnoj sednici Katalonski parlament dvotrećinskom većinom je usvojio deklaraciju o Kataloniji kao suverenom entitetu. Ovo je uvod u referendum o samoopredeljenju severne španske pokrajine.

Deklaraciju su predložile vladajuća alijansa desnog centra koju čine „Zbližavanje i ujedinjenje“ i njihovi saveznici, i Republikanska levica Katalonije, a za njeno usvajanje glasalo je 85 poslanika, a protiv je bio 41, dok su dva parlamentarca bila uzdržana.

Dokument sam ne razjašnjava da li će referendum biti održan u dogovoru sa centralnim vlastima ili u potpunosti u organizaciji lokalnih. Međutim, ovo je pravi izazov za centralnu vladu u Madridu koja je rekla da će sudskim putem blokirati svaki korak u pravcu katalonske nezavisnosti.

U Kataloniji živi 7,5 miliona ljudi, od ukupno 46 miliona stanovnika Španije. Ovo je najbogatija regija Španije i njeni stanovnici se već duže vreme žale da novac koji oni zarađuju odlazi siromašnim regijama i “lenjim” Špancima. Obim katalonske privrede veći je od portugalske i čini 20 odsto ukupne privrede Španije.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Katalonci nisu jedinstveni po pitanju nezavisnosti, ali da se većina odlučno protivi tome ako bi to značilo izlazak iz Evropske unije.

Pročitajte i ovo...