/ Vesti / Loši nemački i francuski rezultati, Evrozona ponovo na nizbrdici
BiF Analize Čitajte B&F online

Loši nemački i francuski rezultati, Evrozona ponovo na nizbrdici

Redakcija BIF on 14/02/2013 - 09:53 in Vesti, Ekonomija

This post has already been read 658 times!

Dve najveće evropske ekonomije Nemačka i Francuska, imale su značajan pad privredne aktivnosti u poslednjem kvartalu prošle godine, što ukazuje da je evrozona pala u još dublju recesiju i da je oporavak očekivan u prvom  kvartalu ove godine, doveden u sumnju.

Ekonomija evrozone tada je pala 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca. Njen pad predvodile su dešavanja u dve najjače ekonomije kontinenta – francuskoj i nemačkoj.

U aktivnosti nemačke privrede zabeležen je pad od 0, 6 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak, što je najgori nemački rezultat od vrhunca globalne finansijske krize u 2009.
Francuski pad od 0, 3 odsto je takođe neznatno lošiji od očekivanog.


Ono što je posebno zabrinjavajuće za Berlin je to što je za pad najzaslužniji loš učinak izvozno orijentisanog sektora – motor njene privrede.
“U poslednjem kvartalu 2012 izvoz roba opao je znatno više od uvoza robe”, saopštio je nemački Zavod za statistiku, navodi se u saopštenju. Revizija rezultata francuske privrede za poslednji kvartal prošle godine pokazala je da proizvodnja u tom periodu smanjena za 0, 1 odsto u prvom i drugom kvartalu 2012, što znači da je zemlja već doživela jedna udar recesije u poslednjih 12 meseci.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close