Home VestiPolitika i društvo Erdogan: Bankari su krivi za proteste

Erdogan: Bankari su krivi za proteste

by bifadmin

Turske vlasti su navodno otkrile ko stoji iza do sada neviđene eksplozije besa građana – bankari.

Premijer Tajip Erdogan je još na početku protesta za njih krivio “interesno motivisane lobije”, a ministar ekonomije Zafer Kaglajan “krvožedne” finansijere. Njih dvojica se nadaju dobrom prijemu ovakve retorike u muslimanskoj zemlji u kojoj se mnogi sećaju ogromnih cena pozajmljivanja koje su i potkopale tursku ekonomiju pre dolaska Erdogana na vlast. Naime, u 2001. godini država je na kamate i otplatu dugova trošila više nego što je uspevala da prikupi porezom. Sada je situacija mnogo bolja ali u poslednje dve godine proislamski orijentisani Erdogan sve češće optužuje bankarske lobije da rade na slabljenju turske ekonomije.

erdogan

Foto: Sabbah

Mnogi misle da je u pitanju premijerova strategija mobilisanja sopstvenih istomišljenika i glasača da reaguju – jer on optužuje bankare prema kojima Turci ne gaje naročitu ljubav.

On podseća svoje sunarodnike na lošija vremena kada je pozajmljlivanje bilo veoma skupo, plašeći ih da bankari žele da vrate stare uspomene.

Da podsetimo, Erdoganova partija je 2011. ubedljivo pobedila na izborima i on i dalje ima mnogo vernih pristalica koje su spremne pre da poveruju u neku stranu zaveru nego u to da je on zaista za nešto kriv.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...