Home VestiPolitika i društvo Situacija u Fukušimi je možda gora nego što se misli

Situacija u Fukušimi je možda gora nego što se misli

by bifadmin

Majsl Šnajder, nezavisni nuklearni ekspert i bivši savetnik francuske i nemačke vlade, tvrdi da je situacija u Fukušimi mnogo gora nego što japanske vlasti izveštavaju.

On kaže da se ne znaju tačne cifre nivoa radijacije. Među poslednjim informacijama iz Fukušime bila je ona da je oko 300 tona toksične vode iscurelo iz kontejnera u kome se nalazila voda korišćena za rashlađivanje slomljenih reaktora. Posle obaveštenja javnosti o ovom incidentu operater nuklearke TEPKO upozorio je i da je deo vode mogao da se nađe u Pacifiku.

Stručnjaci su zabrinuti da li će se ovo desiti i sa drugim kontejnerima jer je reaktore ove nuklearke rashlađivala enormna količina vode. Do sada je izgrađeno oko 1.000 rezervoara u koijma je skladištena ova voda, ali svaki dan se za rashlađivanje dodaje još 400 tona vode. Najgore je što ta voda, tvrdi Šnajder, curi svuda i to ne samo iz kontejnera već i iz raznih pukotina u zidovima nuklearke i podruma, pa se ni ne može izmeriti količina radioaktivne vode koja se može naći u okeanu.

tepko

Mnogi od otrova koji se nalaze u zagađenoj void mogu da prođu kroz sedimente i stene i da zagade morsko zemljište. U tom slučaju, morska hrana bi bila nova opasnost po zdravlje stanovnika planete.

Takođe, postoje brige i za nuklearne šipke koje se hlade ovom vodom jer po rečima Šnajdera one sadrže više radioaktivnog elementa cezijuma nego što je emitovano tokom eksplozije u Černobilju. A može doći i do njihove eksplozije.

Bivši japanski ambasador u Švajcarskoj Micuei Murata pisao je Ujedinjenim nacijama da ne treba verovati brojkama o radijaciji koje saopštava TEPKO. Murata jedodao da je jako zabrinut zbog nedostatka kriznog osećaja u Japanu ali i u ostatku sveta.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...