Home VestiPolitika i društvo UN: Globalno zagrevanje je stvarna opasnost i za nju je kriv čovek

UN: Globalno zagrevanje je stvarna opasnost i za nju je kriv čovek

by bifadmin

U globalno zagrevanje i uticaj ljudi na njega među rukovodstvom UN sada postoji manje od 5% sumnje, saopštio je danas Panel za klimatske promene koji je formirala ova organizacija.

“Otkriveno je da je za zagrevanje atmosfere i okeana, kao i za topljenje leda i stvaranje drugih ekstremnih klimatskih izazova još od 1951. godine najviše zaslužan ljudski uticaj”, piše u sveobuhvatnom izveštaju ove organizacije.

Porast temperature na severnoj hemisferi od 1983. do 2012. najveći je zabeležen u poslednjih 1.400 godina. Za rast temperature prema novim otkrićima pola krivice pada na efekat staklene bašte, zbog čega ekolozi sada zagovaraju još brže smanjivanje dozvoljenih emisija ugljen-dioksida.

globalno zagrevanje

Inače ovaj izveštaj na 1.000 strana će u potpunosti biti objavljen 30. septembra. Javnost ga smatra “najvažnijim svetskim naučnim izveštajem u istoriji”, tvrdi meteorolog Džef Masters iz Weather Underground. On obuhvata radove 259 naučnika iz 39 zemalja širom sveta.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je sumirao izveštaj naslovom popularne muzičke numere: “The heat is on”, a američki državni sekretar Džon Keri nazvao ga je alarmantnim, oštro kritikujući skeptike koji tvrde da je u pitanju samo jedna od uobičajenih klimatskih faza planete.

Međutim, upravo ti skeptici bude sumnje u tačnost izveštaja podsećajući da je prošli koji je Panel 2007. pravio sa dobitnikom Nobelove nagrade Al Gorom “malo pogrešio” prognozirajući da će se do 2035. glečeri na Himalajima istopiti.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...