Home Posle 5 Najskuplji gutljaj vina na svetu

Najskuplji gutljaj vina na svetu

by bifadmin

Većina nas verovatno nikada neće imati toliko sreće da proba najskuplje vino na svetu – nedavno prodato na aukciji u Hong Kongu za vrtoglavih 476. 280 američkih dolara, Burgundac Romanee Conti iz 1978. najskuplja je flaša vina na svetu ikada prodata.

vino conti

Najpoznatiji proizvođač vina na svetu, Romanee Conti koji svoje plantaže ima nadomak sela Vosne – Romanee u Burgundiji, u Francuskoj, na svom imanju gaji vrhunski pinot noir kojim se svake godine napuni oko 3.500 flaša prvoklasnog vina koje se prodaje po ceni u proseku oko 40.000 dolara po flaši. Vina koja nastaju od pažljivo uzgajanog grožđa slavna zbog retkog ukusa, punoće i kvaliteta poznata su i po tome što su potrebne ne godine, već decenije kako bi ovo vino dostiglo svoj vrhunac.

Vino koje je pre dve nedelje prodato na aukciji, otišlo je u ruke nepoznatog muškarca, građanina Republike Kine koja je trenutno kupac 6% svog burgundskog vina koje se pojavu na tržištu, i od 1% koliko je bio slučaj 2007. godine sada predstavlja zemlju sa najbržim rastom tržišta vina na svetu. I dok će samo retki enolozi i poznavaoci vina imati prilike da otpiju gutljaj takvog zadovoljstva, neki već jesu i „The World of Fine Wine“ ga opisuje kao „ sladak, bogat, mirišljav Pinot noir sa nagoveštajem maline i voćnih nota. Na nepcu se oseća njegov pun ukus i raskošan buke sa skromnim sadržajem alkohola (13%), baršunaste osvežavajuće teksture“ .

Pročitajte i ovo...