Home VestiEkonomija Bosna, Hrvatska i Srbija će sanirati posledice poplava velikim radnim akcijama

Bosna, Hrvatska i Srbija će sanirati posledice poplava velikim radnim akcijama

by bifadmin

Izgleda da će vlasti sve tri balkanske zemlje prilikom saniranja posledica velikih poplava pristupiti istom rešenju – javnim radovima.

Prema najavama guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković, Republika Srbija će dobrovoljcima najverovatnije obezbediti radni staž, zdravstveno i socijalno osiguranje u zamenu za njihov rad. Javne radove bi prema guvernerkinim rečima mogao da potpomogne i svet davanjem mašina i materijala za izgradnju.

U Hrvatskoj su odlučili da gradovima i opštinama pogođenim poplavama bude omogućeno angažovanje nezaposlenih na komunalnim javnim radovima tokom sanacije terena i na otklanjanju posledica poplava. Ove radove će u potpunosti finansirati hrvatska Vlada, a radnici će dobijati bar minimalac. Takođe, hrvatski premijer je najavio da će
građani kojima je imovina uništena ili nepovratno oštećena dobiti državnu pomoć. Takođe je najavio i mogućnost da se Hrvatska, zajedno sa okolnim zemljama koje nisu članice Evropske unije (poput nas), zajedno prijave za pomoć iz fondova. U tom slučaju bi Hrvatska obavila većinu tehničkih poslova.

lopata obnova

U Bosni i Hercegovini Federalni zavod za zapošljavanje priprema program (FZZZ) najavljuje da bi 2.000 osoba sa evidencije nezaposlenih moglo biti uposleno na saniranju i čišćenju mesta koja su pogođena poplavama.
„Sredstva za ovaj program imamo. Program bi trebalo da traje tri meseca sa mogućnošću produženja a njime bi trebalo da budu obuhvaćeni svi zainteresovani sa evidencije nezaposlenih. Na ovaj program aplicirali bi lokalne samouprave, javna preduzeća“, rekao je direktor FZZZ-a Kenan Rešo.

Izvori: B92, Banka i Fena

Pročitajte i ovo...