Home VestiBiznis & Finansije Napredak u stvaranju e-države

Napredak u stvaranju e-države

by bifadmin

Država Srbija je tokom protekle i u prvoj polovini ove godine načinila velike korake napred u uspostavljanju koncepta Elektronske Države, realizacijom nekoliko značajnih projekata u saradnji sa kompanijom Aseko SEE (Asseco SEE), među kojima se posebno izdvaja uspešno puštanje u produkciju rešenje za Objedinjenu naplatu poreza i doprinosa – rečeno je na otvaranju IT konferencije Infotech 2014, koja se održava u Aranđelovcu danas i sutra.

Ovaj sistem u punoj upotrebi je od 1. marta ove godine, obezbedio je da se poreske prijave podnose isključivo elektronskim putem, bez papira i gužvi u filijalama, po principu „nema prijave – nema plate“. Dosadašnji rekord u broju obrađenih prijava u jednom danu iznosi 26.545, a najveći dnevni priliv na objedinjeni račun u jednom danu iznosio je 6,2 milijardi dinara navodi se u saopštenju.

egovernment

Vladan Atanasijević, član UO Aseko SEE Srbija, rekao je da se „uspešnim sprovođenjem ovih pojekata, Aseko SEE pozicionirao kao pouzdan partner države u uspostavljanju koncepta E-države i da očekuje da Vlada koja uvodi antikrizne mere i sprovodi veliku racionalizaciju troškova, neće IT doživeti kao trošak već kao polugu pomoću koje može sprovesti reforme i izvršiti uštede.“

Pročitajte i ovo...