Home Posle 5 Pokolj nosoroga u Južnoj Africi

Pokolj nosoroga u Južnoj Africi

by bifadmin

Samo ove godine stradalao je više od 1.000 pripadnika ove ugrožene vrste, koju stranci love iz „sportskih“ razloga, a stanovnici afričkih zemalja zbog navodnih lekovitih moći nosorogovog roga.

286427_Papel-de-Parede-Rinoceronte-Correndo_1680x1050
Južna Afrika je dom najvećoj populaciji nosoroga na svetu, životinjske vrste koja je već decenijama u samom vrhu najugroženijih i najzaštićenijih u nadležnim međunarodnim organizacijama. Međutim, prema poslednjoj statistici, broj umrlih primeraka uskoro će ovim tempom prevazići broj novorođenih i situacija bi lako mogla da se vrati na krizni nivo iz sedamdesetih godina, kada je vrsta jedva opstala.

Neverovatno zvuči podatak da je zemlja koja najviše na crnom tržištu potražuje rogove nosoroga, zbog verovanja da njegov prah pospešuje potenciju kod muškaraca, zapravo Vijetnam, gde kilogram nosorogovog roga košta i preko 100.000 dolara (jedan rog teži do tri kile).
Prošle godine u Dablinu, a pre tri godine u sedam evropskih zemalja, Europol je sproveo raciju i hapšenje lanca krijumčara nosorogovih glava.

Pročitajte i ovo...