Home VestiEkonomija Sakura stipendije za studente inspirisane Japanom

Sakura stipendije za studente inspirisane Japanom

by bifadmin

Kulturno blago Japana, kao i njegovo društveno i ekonomsko nasleđe bili su još jednom neiscrpna inspiracija studentima i istraživačima u Srbiji. Autorima pet najboljih istraživačkih ideja na temu u vezi sa Japanom, kompanija Japan Tobacco International (JTI), u saradnji sa Ambasadom Japana u Republici Srbiji, dodelila je Sakura stipendije.

Pobednici konkursa koji se organizuje četvrtu godinu zaredom su: Manja Karanović, studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa idejom implementacije japanskih eko-škola u Srbiji; Gordana Jevđović, studentkinja Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu, koja će istražiti izazove fiskalne konsolidacije u Japanu i Srbiji; Jelena Petrović, studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, koja će se posvetiti mogućnostima primene Kaizen menadžmenta u kompanijama u Srbiji; Uroš Čitaković, student Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, sa idejom o istraživanju kulturne diplomatije Japana; Tamara Jevtović, studentkinja Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu, koja će otkriti kako funkcioniše japanska policija i dati predloge na koji način najbolje policijske prakse mogu da se primene u Srbiji.

Dodela Sakura stipendija

„Tokom prethodne četiri godine koliko održavamo konkurs za Sakura stipendije, pristiglo nam je oko 500 ideja za istraživačke radove koje su se bavile različitim aspektima japanskog nasleđa. Upravo je ovo cilj Sakura stipendije, da učimo od Japana sa kojim održavamo tradicionalno prijateljske odnose i istražimo kako da najbolje japanske prakse primenimo u Srbiji. Kreativni i preduzimljivi studenti u Srbiji došli su do sjajnih rešenja i otvorili nove horizonte znanja između Srbije i Japana” – rekao je Kris Vuds, generalni direktor i potpredsednik kompanije JTI za Zapadni Balkan.

JTI i Ambasada Japana podržavaju mlade istraživače da slede svoja interesovanja i stiču nova znanja. Konkurs za Sakura stipendiju bio je otvoren za sve studente i postdiplomce, kao i istraživači koji nisu u stalnom radnom odnosu. Kandidati su poslali predloge istraživačkih projekata na teme u vezi sa Japanom, a iz oblasti japanskog jezika, književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, ekonomije i Kaizena. Dobitnici stipendija će svoje istraživačke radove završiti do 1. jula 2015. godine.

Pročitajte i ovo...