Home VestiEkonomija Srbija najlošija u regionu po uslovima za poslovanje

Srbija najlošija u regionu po uslovima za poslovanje

by bifadmin

Na “Forbsovoj” rang listi najboljih država za poslovanje Srbija se našla na 85. mestu, što je slabiji rezultat u odnosu na ostale zemlje regiona.

Najbolje rangirana od 146 zemalja je Danska, a slede je Hongkong, Novi Zeland, Irska i Švedska. Među prvih 10 zemalja najpogodnijih za poslovanje su i Kanada, Norveška, Singapur, Švajcarska i Finska, dok se na sa samom dnu lestvice ove godine našla Gvineja, a tik ispred nje su Čad, Libija, Mjanmar i Haiti.

Od zemalja u regionu ubedljivo je najbolje rangirana Slovenija, koja zauzima visoko 14. mesto, a slede je Makedonija na 31. mestu, Hrvatska na 46, Crna Gora na 48. i Bosna i Hercegovina na 84. Ispred nas su i Zambija, Jermenija, Katar, Kazahstan, Bocvana, Namibija, Gana, Senegal itd.

Za Srbiju piše da su njeni osnovni problemi visoka nezaposlenost, velika potrošnja države na zarade u javnom sektoru, ali i na zdravstveno i socijalno osiguranje i rastuća potreba za novim pozajmicama od međunarodnih kreditora. Zaduženost je, po “Forbsu”, veliki problem naše zemlje, a stranim investitorima smo odbojni i zbog neefikasnog pravosuđa, duboko ukorenjene korupcije i starenja populacije. Ono što možemo da ponudimo investitorima je dobra geografska lokacija, jeftina a dobro obučena radna snaga i sporazumi o trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i centralno-evropskim zemljama.

zakopan do guse

Što se tiče opštih ekonomskih podataka, zanimljiva je činjenica da je “Forbs” sračunao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 20,1% iako naši statističari vide samo 17,6% nezaposlenih na evidenciji. Moguće je da su Forbsovi podaci stariji ali ova tema je već duže vreme razlog sporenja brojnih ekonomista jer je evidentno da u Srbiji istovremeno padaju i zaposlenost i nezaposlenost. Ni drugi makroekonomski pokazatelji nisu sjajni, dinar je u konstantnom padu, javni dug raste, a i industrijska proizvodnja ponire.

Kada se uzme u obzir da su kriterijumi za utvrđivanje najboljih država za poslovanje način regulisanja prava vlasništva u njima, inovacije, porezi, tehnologije, korupcija, slobode (lične, trgovinske i monetarne), birokratija, zaštita ulagača i berzansko poslovanje, onda i ne čudi što smo najgori na Balkanu.

Pročitajte i ovo...